Вести

ЗИМСКО САВЕТОВАЊЕ ПОЉОПРИВРЕДНИКА ПОЧЕЛО У ЛАЋАРКУ

Лаћарак – Зимско саветовање пољопривредника са територије наше локалне самоуправе одржано је у Месној заједници „Лаћарак”. Предавања је организовала Пољопривредна стручна служба са Агенцијом за рурални развој Града Сремска Митровица.

Пољопривредна стручна служба у свом деловању има саветодавну службу и већ годинама та служба организује зимску школу предавања. Саветовања ће бити у свим селима на територији Града Сремска Митровица, а прво је одржано у Лаћарку.

Како каже Душица Павловић директорица Агенције за рурални развој: „Данас смо у Лаћарку одржали прво саветовање у оквиру круга зимских саветовања у сарадњи са Пољопривредном стручном службом. Циљ саветовања јесте упознаваје наших пољопривредника са свим могућностима, са свим подстицајима које они могу да користе у пољопривреди, исто тако упознавање са свом административно-техничком помоћи коју Агенција у том смислу може да пружити.”

Зимска школа предавања ће трајати током целог месеца децембра. На овој интераткивној радионици говорило се актуелним темама, највише о уклањању амбалажног отпада.

Стеван Савчић директор Пољопривредно стручне службе Сремска Митровица рекао је: „Данас смо прво са пољопривредницима Лаћарка, а у наредних двадесетак дана ћемо обићи сва сремска села. У питању је зимска школа предавања, а једна од актуелних тема је прикупљање средстава заштите биља, амбалажни отпад, у фебруару и марту, искористио бих прилику да најавим да ћемо наставити са школицом и актуелне теме биће калибрација прскалица, значи контрола исправности прскалица и предности уколико се ради анализа плодности земљишта.”

Било је ту и нових тема, све са циљем да се пољопривредници едукују о пословима у зимском периоду. Касније ће бити одржана предавања о процесу наводњавања, одводњавања и припреме земљишта за нове засаде и друге ратарске културе.

Предавања се настављају одмах од фебруара каже Милан Милић из Пољопривредне стручне службе Сремска Митровица и додаје: „Тада ћемо, у фебруару још једном обићи сва села са другим темама. Данашња тема и тема која ће бити током овог месеца је уклањање амбалажног отпада, то је нешто чиме наша фирма може да се похвали, том акцијом збрињавања амбалажног отпада, средстава за заштиту биља коју радимо од 2014. године, а потпуно самостално уз подршку Града и Агенције за рурални развој од 2020. године. Ми као ПСС ћемо се трудити да што више дођемо до пољопривредних произвођача да дођемо у њихова места и да им презентујемо како треба да раде у будућности.”

Данас су презентовали шта је Пољопривредна стручна служба урадила током ових година, кад је реч о уклањању амбалажног отпада и како њени запослени планирају да још боље и квалитетније раде у 2022. години.