Вести

Заменик градoначелника у посети Финској - Интезивније улагање у коришћење биомасе

Сремска Митровица – У оквиру пројекта „Смањење баријера за убрзани развој тржишта биомасе у Србији“, заменик градоначелника Сремске Митровице, Томислав Јанковић је од понедељка, 5. до суботе, 10. октобра био у студијској посети главног града Републике Финске, Хелсинкију.
Јанковић је заједно са службеницима Министарства рударства и енергетике, Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Привредне коморе Србије, Сталне конференције градова и општина и Регионалне развојне агенције Срем, који су чинили српску делегацију у Хелсинки отишао на позив УНДП – а (Програм Уједињених нација за развој).
Циљ посете био је је унапређење институционалних капацитета у области обновљивих извора енергије у Републици Србији, како би се створили услови за интезивније улагање у коришћење биомасе у енергетске сврхе у нашој земљи.

Током петодневне посете српска делегација имала је састанке са представницима Министарства пољопривреде и заштите животне средине Републике Финске (ФИНПРО), представницима приватног сектора (компаније Кпа уницон и ВИТ) и менаџментом градских топлана у Хелсинкију и Кивирукину. Том приликом су размењена мишљења и искуства, а такође иницирана је сарадња у овој области између Финске и Србије, од највишег нивоа министарстава, универзитета, института, комапнија до локалних заједница.

Менаџмент компаније Кпа уницон прихватио је позив Јанковића за посету Сремској Митровици и размену искустава у области коришћења биомасе.

Финска је у светским оквирима позната као једна од водећих земаља у области коришћења биомасе за производњу енергије употребом ефикасних и еколошки прихватљивих технологија, с друге стране развијеним и повољним стратешко-регулаторним оквиром у овој области. Степен пошумљености у Финској износи 76%, док је у Србији испод 30%, што нашу земљу сврстава на само дно лествице у овој категорији.