Вести

УРУЧЕНЕ НОВЕМБАРСКА НАГРАДА И ПЛАКЕТА ГРАДА ПОВОДОМ МИТРОВДАНА

Сремска Митровица – Поводом Митрована и Дана Сремске Митровице данас је у Градској кући одржана Свечана седница Скупштине града на којој су додељене Новембарске награде и Плакета Града, најважнија друштвена признања. Седници је претходила света архијерејска литургија којој су у Саборном храму Светог Димитрија, присуствовали градски челници. Ове године обележено је140 година од када је Митровица добила статус Града.

Дан Града и градска слава Митровдан прослављени су данас низом различитих активности. У Саборном храму Светог великомученика Димитрија одржана је света архијерејска литургија и сечен славски колач. Богослужењу су присуствовали градоначелница Светлана Миловановић, заменик Петар Самарџић, председник скупштине Илија Недић и Љубиша Шулаја, директор Завода за заштиту споменика са сарадницима.

Након тога одржана је свечана седница Скупштине града на којој су поводом Дана града додељене Новембарске награде и Плакета Града. Госте, потпредседника Владе Републике Србије Бранислава Недимовића,свештенство, председника Скупштине, чланове Градског већа, одборнике и суграђане поздравила је градоначелница Сремске Митровице Светлана Миловановићи честитала Дан града и градску славу.

„Није било увек лако живети у Срему. Овде су олује вековима дувале са свих страна, али генерације су ипак опстајале на овој плодној равници. Наш град је обухватио све и историјске и географске благодети – 24 села, од Фрушке горе до севера Мачве, река Сава као кичма и жила куцавица града и оно најважније – људи, вредни, радни поштени. Митровица је град управо таквих људи, историјских и знаменитих личности, град научника, политичара, уметника, град спортиста, олимпијаца… Зато не смемо стати, морамо наставити овим путем и још више улагати у образовање, науку, културу, спорт, уметност…Морамо и даље наставити да градимо нове школе и вртиће, спортске терене, да уводимо нове смерове у школе… Нов модеран приступ пољопривреди и сточарству, туризму, угоститељству, сада је могућ захваљујући доброј инфраструктури и сталним улагањима, као и одличној сарадњи са републичким и покрајинским нивоима власти. Велику захвалност дугујемо и Влади Републике Србије, као и председнику Републике Србије Александру Вучићу. Морам признати да ситуација није идеална, али проблеме решавамо дугорочно и плански, зато од 2008. године овде у Сремској Митровици имамо континуитет у раду. Од свих нас се очекује да унапређујемо град у свим областима, да пратимо потребе наших грађана, да реализујемо постојеће пројекте и да констатно планирамо нове. Ново време доноси и нове изазове, пандемија против које се сви боримо померила је наш фокус на здравствену заштиту и заштиту животне средине. Брза реакција, организованост, иницијатива, добра воља омогућили су нам да помогнемо, не само нашим грађанима, него и другима у окружењу којима је то било потребно. Градска управа је сервис и увек на располагању својим суграђанима, ту смо за све захтеве и сугестије, ту смо да наградимо и честитамо, а данас на слави Града је управо прилика и за то. Хајде да заједно градимо Митровицу како би била још боље место за живот, хајде да уложимо своје знање и вештине, хајде да сви радимо за исти циљ – за срећну и успешну и здраву заједницу. Останите здрави, чувајте своје ближње и волите свој град. На нама је да га чувамо за нова покољења”, рекла је градоначелница Светлана Миловановић.

Ове године Дан града се прославља и у знаку великог и значајног јубилеја – 140 година од када је Митровица добила статус Града. Те, 1881. године одржани су први избори за Градску општину, а два догађаја из те године везана су баш за новембар месец. Кирило Ћира Племенити Милекић изабран је за првог градоначелника, док су са радом почели Градско веће и Градски магистрат.

Присутнима се на свечаности обратио председник Скупштине града Сремске Митровице, Илија Недић и честитао награђенима: „Наша Митровица често се у својој дугој и богатој историји суочавала са бројним изазовима. У последњој деценији, 2014. године суочили смо се са поплавама, а данас са пандемијом коронавируса. Велику захвалност дугујемо свим људима који су 2014. године бранили и одбранили град, а тако исто огромну захвалност и поштовање дугујемо лекарима и свом медицинском особљу који напорно раде и чине све како би ону пандемију победили и вратили се нормалном животу. Захваљујући новој визији којој је печат дао некадашњи градоначелник, а садашњи потпредседник Владе Републике Србије Бранислав Недимовић, Сремска Митровица је данас модеран и савремен град, који је спреман да се избори са бројним изазовима и да настави пут модернизације и развоја у свим сегментима.”

Новембарске награде и Плакету Града добитницима је уручила градоначелница Светлана Миловановић. Највиша градска признања додељују се сваке друге године почев од 2009. године, у знак признања за значајна достигнућа у области привреде, образовања, здравства, науке, културе, спорта, као и за посебан допринос на афирмацији града.

Зоран Дробњак, вршилац дужности директора Јавног предузећа „ Путеви Србије” захвалио се на награди речима: „Хвала одборницима Града града Сремске Митровице, хвала председнику Скупштине, градоначелници и наравно мом великом пријатељу Недимовићу. Није први пут да добијем награду неке општине, увек ћу се сетити вашег града, никад нећу заборавити ову почаст. Цела Србија је у мојој надлежности као директора овог предузећа, што се тиче државних путева, наравно помажемо градовима и општинама, локалној самоуправи да урадимо и локалне путеве, увек ћемо то радити. Више година сам на овом месту, а бавим се путевима већ 50 година. Сарађиваћемо и даље са градом и даље ћемо улагати.”

Подсећамо да је Митровдан празник посвећен античком команданту Солуна Димитрију који је живео у 3. веку. У српском народу једна је од већих слава. Градови Косовска и Сремска Митровица добили су име по овом светитељу.