Вести

СПОМЕНИК ВОЈНИЦИМА КРАЉЕВИНЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ ПАЛИМ ТОКОМ АПРИЛИСКОГ РАТА

На хришћански празник Цвети, на месту где су се пре осам деценија, војници Краљевине Југославије супротставили надолазећим немачким јединицама током Априлског рата, подигнут је и освећен споменик палим војницима.
Према речима Петра Самарџића, заменика градоначелнице који је открио споменик, Митровачке браниоце чиниле су полицијско-жандармеријске и добровољачке јединице из Срема и Мачве, здружене у “Митровачки одред” који је имао задатак да штити понтонски мост и осигура транспорт људи и материјала преко Саве, све до стварања приликe за сопствено прелажење у Мачву. Трагичног десетог априла, док је у Загребу читан проглас о оснивању НДХ, на овом простору водиле су се борбе које су окончане два дана касније сломом југословенске одбране. Колико је војника погинуло, на жалост није познато. У једном немачком извештају наводи се да су у зору 12. априла, мртви југословенски војници, браниоци митровачких барикада, које су симболично и представљене у склопу споменика, лежали дуж читавог кеја. Немци су их побацали у Саву, а тела и расуте војне технике било је све до Трга Ћире Милекића. Откривањем овог споменика, одајемо пошту палим војницима и сећамо се година отпора и страдања у рату у којем је и над грађанима Сремске Митровице, извршен геноцид о чијим размерама јавност и данас, на жалост, мало зна. Како истиче Стево Лапчевић, новинар и иницијатор догађаја, ради се о споменику људима који су знали да живот вреди више него што око може да добаци и који су, полазећи од те истине били свесни својих дужности.
Дужност је реч која нас све веже. Ми дугујемо палим војницима краљевске југословенске војске и тај дуг после осам деценија данас отплаћујемо. Овај споменик, који говори о дужности, датој речи и испуњеној заклетви, опомиње на те наше дужности.

Слава јунацима „Митровачког одреда“, слава краљевским југословенским војницима!