Вести

ШАПИЋ: ЈЕДИНСТВО И НАЦИОНАЛНА ОСВЕШЋЕНОСТ СУ ИЗНАД СВЕГА

Сремска Митровица – На трибини Српске напредне странке одржаној у Сремској Митровици потпредседник ГО СНС Александар Шапић истакао је да су народно јединство и национална освешћеност темељи политике коју спроводе. Скуп је отворио Бранислав Недимовић повереник СНС за Сремску Митровицу. Александар Вучић је утемељивач и творац савремене Србије и први идеолог нове српске политике, поручили су на трибини СНС-а.

Политика која се спроводи последњих пар година је национално, идентитетски освешћена политика, изјавио је Александар Шапић потпредседник Главног одбора Српске напредне странке говорећи на страначком скупу и истакао: „То је политика која се више неће скривати од своје историје, од наше културе, која ће отворено бити спремна да помаже српски народ где год се он налази, као што раде све нормалне земље на свету. Нећемо више да се снебивамо да кажемо да смо Срби, притом не угрожавајући никог, не угрожавајући људе који живе у нашој земљи, грађане Србије који се чак и не декларишу као Срби или који су друге нације или вере, и то јединство је зато кључно. Зато ми и кроз нашу страначку организацију желимо да покажемо да је јединство изнад свега, да наше различитости, којих, наравно, има и неких проблема, које морамо да превазиђемо, не угрожавају опште интересе јер је тако и у друштву”.

Сматра да ће наредни избори отворити нову декаду и да ће на њима народ да одлучи да ли жели да настави да Србија иде у правцу којим се креће последњих неколико година.

„Морамо да узмемо у обзир да је до 2016-17. године била санација претходног периода јер су 2000. године биле године великих очекивања и великог разочарања, после несрећних деведестих у којима ништа није било добро, 2000, била је година велике наде и прокоцкане наде. Након 2012. кренула је санација тог стања, тек од неке 2016-17, покушавамо да изађемо на зелену грану на коју излазимо последње две, три године и где почиње заиста да се осећа и раст економије, и животног стандарда, и наша геополитичка ситуација која је значајно другачија и улога која имамо у региону и свету, позиција нашег председника и државе. Започете су многе ствари, многи инфраструктурни пројекти, започет је опоравак привреде, да ли ће се наставити у том правцу или ће се направити пресек, верујем да су ово избори који ће да отворе следећих десет година и да ће народ ту врсту одлуке на овим изборима доносити, нарочито што су председнички избори у Србији увек били избори који су или окретали или давали континуитет, никада то нису били парламентарни, ни неки други, него баш председнички”, рекао је Шапић.

Подсетио је да наш народ има израз који каже: Само слога Србина спасава, додајући: „Јединство је нешто што је вечита тема нашег народа, баш због тога што, кад год смо били несложни, нас је много коштало, 20. век је био крвав век за наш народ, пуно смо живота изгубили, пуно смо имали победа које смо добијали у рату, онда смо их у миру некако прокоцкавали, да не причам о Другом светском рату, нити о деведестим годинама. Ови избори који су испред нас ће бити изузетно тешки јер видимо већ да постоје људи који су спремни на све могуће начине да провоцирају, да их апсолутно није брига које ће последице да имају по друштво и које ће ефекте да имају по друштво њихови потези. Мислим да Српска напредна странка и одговорни људи који су у њој треба да се издигну изнад свега тога, да покажу једну зрелост, да покажу одговорност и дораслост ономе за шта се препоручују. Ви кад идете на изборе, кад се препоручујете и тражите поверење људи, онда морате да покажете да сте дорасли да се тиме бавите и да ћете сутра бити представници свих грађана и да ћете бити представници и оних који за вас не буду гласали, да нећете мрзети свој народ зато што вас, можда, није разумео и да ви разумете и оне који вас не разумеју, да се борите против политичких противника, да се борите против појединаца али да се не борите против свог народа.”

„Зато сам рекао да је Александар Вучић утемељивач и творац савремене Србије и да јесте први идеолог нове српске политике, баш због свих ових ствари које сам набројао и без обзира на те економске резултате, мислим да ће са једне временске дистанце његова заоставштина и легат бити у том правцу и да ће га се тако људи сећати, као човека који је био спреман да уједини Србе, који је био спреман да реализује и да осмисли политику која ће бити изнад страначке политике и изнад партикуларних страначких интереса, да ће бити озбиљна национална политика, поштујући све различитости међу нама и борећи се унутар наше земље за што бољу позицију и за поверење људи. Неће бити лако, зато што постоје појединци који су свесни да ће, вероватно, након ових избора бити избрисани са политичке сцене али је ту наш изазов већи, одговорност већа, да покажемо нашем народу да смо дорасли ономе за шта тражимо поверење и да не постоји ни једна политичка платформа или да не постоји ни једна политичка несугласица међу нама, због које бисмо угрозили интерес читавог српског народна и државе Србије, ми то урадити нећемо”, закључио је Шапић.