Вести

ПРИЗНАЊЕ ГИЗ-А ЛОКАЛНОЈ САМОУПРАВИ ЗА ИЗУЗЕТАН ДОПРИНОС У БОРБИ ПРОТИВ KОВИД-19

Сремска Митровица – Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ и Асоцијација „Дуга” из Шапца нашу локалну самоуправу наградиле су признањем за изузетне напоре у борби против ковид-19 пандемије и посвећеност развоју услуга социјалне заштите за осетљиве групе.

Захвалницу је потписао шеф ГИЗа, Маркус Мејер. Захвалница је додељена Градској управи за социјалну заштиту и заштиту животне средине, Центру за социјални рад „Сава” и Тиму за имунизацију. Захвалницу је примио начелник Градске управе за социјалну заштиту и заштиту животне средине, Дражен Риђошић, а свечаности су присуствовали Мирослав Јокић, начелник Градске управе за опште и заједничке послове и руководилац Стручног тима за имунизацију на територији Сремске Митровице; др Адил Елхаг, в.д. директора Дома здравља; директор Центра за социјални рад „Сава”, Бранислав Вукмир и још неколико представника Тима за имунизацију.

Дражен Риђошић начелник Градске управе за социјалну заштиту и заштиту животне средине захвалио се у име Града Сремска Митровица и ресорне управе на урученом признању и додао: „Са нашим пријатељима из ГИЗ-а сарађујемо већ дуги низ година, помогли су нам у изради Стратегије социјалне заштите на територији Града Сремска Митровица која се доноси на пет година. У два наврата су нам доставили маске, топломере, алкохол, визире и рукавице које смо ми проследили Дому здравља, Општој болници и Центру за социјални рад „Сава”. Центар за социјални рад „Сава” добио је шест бицикала на електрични погон где је олакшан рад геронтодомаћица, долазак до њихових корисника, такође Школа за основно и средње образовање „Радивој Поповић” добила је опрему за своје просторије, своје објекте како би пружали услугу. Захваљујем се за све оно што смо урадили, а такође и за оно будуће на обострано задовољство.”

Конференција за новинаре и уручење захвалнице локалној самоуправи одржани су у Градској кући. Свечану доделу захвалнице иницирао је Александар Прица председник Асоцијације „Дуга” из Шапца, као координатор два пројекта Агенције за међународну сарадњу Владе Немачке – ГИЗ, која се спроводе на територији 15 локалних самоуправа у Србији већ дуги низ година.

Како је том приликом рекао Александар Прица: „Изузетна ми је част и задовољство да данас Граду Сремска Митровица могу да уручим захвалницу у име напора у борби против ковид-19 пандемије, као и посвећености у унапређењу система социјалне заштите, посебно за рањиве категорије друштва. Истакао бих да је ГИЗ са свих 15 јединица локалних самоуправа потписао уговор и о наставку сарадње до марта 2023. године али могу већ овом приликом да кажем да ће се та сарадња и после 2023. године на, верујем задовољство свих, и наставити. Од пројеката које радимо у сарадњи са ГИЗ-ом, један је у области система социјалне заштите, други у области ковид пандемије. Докторка Фарида Васиони Стаменић је у име асоцијације „Дуга” и ГИЗ-а урадила анализу првенствено локалних кризних штабова, њиховог рада али и организација цивилног друштва и због тога захвалницу, сасвим заслужно, добија и Град Сремска Митровица јер смо увидели да се заиста, од почетка пандемије, без обзира са каквим смо се све недаћама сви суочили, врло брзо снашао, да су били врло флексибилни и креативни када је рад у питању на територији Сремске Митровице. Такође све похвале иду Центру за социјални рад из Сремске Митровице и организацијама цивилног друштва који су заиста јако велике напоре уложили када је реч о раду са посебно осетљивим категоријама друштва. Такође бих истакао да је Сремска Митровица Град који планира, који има стратегије, локалне акционе планове што је веома битно, и са ГИЗ-ом је донео и нов локални Акциони план социјалне заштите и по томе можемо такође знати да Град иде ка одрживом развоју јер уколико не планирамо, онда наравно да не можемо ни размишљати о одрживом развоју.”

Сви партнери поклањају ГИЗ-у своје поверење у заједничком развоју, конкретном планирању и примени идеја за друштвене и социјалне промене. Заједно са својим партнерима из области привреде, науке и цивилног друштва, агенција флексибилно ради на проналажењу делотворних решења која људима нуде перспективу и трајно побољшање животних услова.