Вести

ПРЕКОГРАНИЧНИ ПРОЈЕКАТ JАЧАЊА ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ

Уводна конференција пројекта „Јачање капацитета институција за заштиту и спашавање” (CoPRIS), одржана је у Сремској Митровици. Носилац Пројекта је Град Тузла, а пројектни партнери су Црвени крст Тузла, ВП "Сава" Сремска Митровица и Ронилачки клуб Сремска Митровица.

Укупна вредност Пројекта је 517.151,05 ЕUR, a финансирање се одвија у оквиру "IPA II" Програма прекограничне сарадње Србија-БиХ.

Конференција је била прилика за представљање пројектног оквира, циљева и очекиваних резултата, али истовремено је промовисана заједничка иницијатива којом настоји да се унапреди систем заштите и спасавања у прекограничном подручју.

Заменик градончелнице, Петар Самарџић, у име домаћина конференције, обратио се присутнима, осврнувши се на  бенефите које корисници Пројекта остварују реализацијом пројектом предвиђених циљева. Пројекат се бави јачањем капацитета служби и институција које се баве спашавањем и заштитом од природних и других катастрофа и несрећа, и то у смислу унапређења њихове спремности и брзине одговора у ванредним ситуацијама.

Када се спомену природне катастрофе у Сремској Митровици, прва асоцијација је на поплаве које су 2014. године задесиле и наш град и када су се управо представници цивилног сектора из читавог окружења, прикључили акцији заштите имовине и грађана Сремске Митровице. Од тада је прошло седам година, ствари су се битно промениле у позитивном смислу, прибављена је техника, заштитна опрема, механизација, реконструисан је градски кеј, обезбеђен су панели за одбрану од поплава. Пројекат CoPRIS  фокус ставља на јачање људских капацитета кроз формирање, обучавање и опремање мултидисциплинарног, заједничког тима који ће правовремено и на најбољи могући начин реаговати у кризним ситуацијама, што је главни бенефит за прекогранично подручје.

Самарџић је похвалио пројектну идеју, захвалио се свим актерима који су и Сремску Митровицу укључили у овај пројекат и Европској унији која га је финансирала.