Вести

ПОТПРЕДСЕДНИК НЕДИМОВИЋ ОТВАРАЈУЋИ ПУТ У БЕШЕНОВУ: ВЛАДА УЛОЖИЛА ПОЛА МИЛИЈАРДЕ У СЕОСКУ ИНФРАСТРУКТУРУ

Нови пут ка Бешенову и кључан алтернативни правац према Фрушкој гори отворио је потпредседник Владе Републике Србије и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Бранислав Недимовић и подсетио да је за само годину дана Влада Републике Србије уложила пола милијарде динара у сеоску инфраструктуру на територији Сремске Митровице. Пут је, заједно са потпредседником симболично отворио и један од најстаријих мештана села Милан Алексић.

Влада уложила је током последњих годину дана пола милијарде динара у сеоску инфраструктуру на територији Сремске Митровице, према речима Бранислава Недимовића потпредседника Владе Републике Србије и министра пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Како је рекао Бранислав Недимовић потпредседник Владе Републике Србије свечано пуштајући пут у употребу: „Држава је у задњих годину дана пола милијарде динара дала за путеве Сремске Митровице у селима, највећим делом уложила је у путну инфраструктуру. То је пут за Шуљам, сад Бешеново, Мачванска Митровица, треба почну радови на вези између Манђелоса и Гргуреваца ради се стално и мислим да је то оно што може спасти наше село. Овај пут који је сад урађен је у ствари веза према будућем туристичком комплексу који је сад са обе стране опасан широким пространим путевима и од Беочина, и од Митровице, и намеравамо да од Бешенова и Фрушке горе направимо озбиљну туристичку оазу и врло брзо ће то све бити видљиво. Озбиљни радови су почели на Белом камену и очекујем од онога што је некад представљало проблем, да то буде наша предност у годинама које долазе. На Белом камену Лафарж ради потпуну рекултивацију земљишта и очекујем да га претвори у такво стање да могу туристички комплекси да се дижу, ког типа, то ће струка, урбанисти да кажу. Оно што је јако важно, то је да смо обезбедили инфраструктуру да свако може да дође до те тачке без проблема, остаје нам још један део пута да спојимо, од Бешновачког Прњавора до Бешенова и то ће бити на јесен и онда буквално из Митровице можете стигнете за пет минута скроз до Белог камена, до крајње тачке у општини Сремска Митровица, немојте заборавити да се Деурић и све велики воћњаци налазе на километар, два ваздушном линијом од Белог камена, тако да ово постаје једно место где ће бити простора за шетњу, вожњу бициклом, за туристичке панораме, шта год коме падне на памет и да продајемо нашу храну свима њима.”

Бели камен захваљујући радовима сваког дана изгледа другачије и министар очекује да се нађе и озбиљан инвеститор у неких наредних пар месеци да ту почне да се гради. Инфраструктура ће бити готова у наредна четири месеца. Пут ка Бешенову игра велику улогу и у причи о туризму.

„Бешеновци су јако питоми и фини људи, они до пре 10 година нису имали ни праву амбуланту. Сад имају амбуланту и ловачки дом, све им је ново и свака улица има саобраћајницу. Овај пут их сад везује са Великим Радницима, односно Сремском Митровицом, то је саобраћајница која је 6,25 широка, то је озбиљан пут, ми смо га спремили сутра кад буду аутобуси долазили на Бели камен да могу без проблема да се мимоилазе. Ми градимо за наредених 30, 40 година ово, не правимо тако што пресвучемо асфлат и онда гледамо док не испуца, држи воду, док мајстори оду. Овај пут има значај за све, ви ћете се мени смејати сад кад то изговорим, али ви нећете познати Фрушку гору са аспекта развоја туризма и винарија, виноградарства и руралног туризма. Имамо у овом тренутку бар 10 пројеката који се развијају на јужној падини Фрушке горе који су прошли у ИПАРДУ, који ће бити финансирани за тај тзв. рурални туризам, да не причам о градњи хотела”, рекао је потпредседник и министар Недимовић.

Нови пут ће знатно побољшати квалитет живота у селу каже Драгољуб Лакетић, председник МЗ „Бешеново” и додаје: „Данас је Видовдан и кажу старији да се све људи види на данашњи дан, тако да се види и ова наша саобраћајница која води до села која ће нам свакако побољшати услове живота у селу. Иницијативом нашег министра добили смо овај пут који смо тражили и чекали смо на њега али смо и дочекали. Пре пар месеци је одобрен пројекат и сведоци смо да смо овај битан и нама важан пут данас свечано и отворили. Старији људи се не сећају оваквог догађаја, доживели су да овуда прође савремен пут, њихова срећа је данас да кажем видљива. У наредном периоду ћемо да урадимо и пут изнад села који води у Бешеновачки Прњавор, до нашег језера популарног по врућинама. Неизмерно смо захвални Републици Србији која нам је ово могућила и министру Недимовићу, свим челницима, свим људима који су учествовали у овом пројекту. Остали су још неке ситни детаљи да се заврше, данас прослављамо добијање пута, прослављамо наш лепши живот, у неком наредном период, овде, у селу.”

Један од најстаријих становника али још увек виталан, Милан Алексић присуствовао је данас отварању пута заједно са министром и лично се захвалио у име мештана. Причао је како је некад било у селу, како су некад ишли на фудбалске утакмице по калдрми, а данас су, како каже, доживели да добију једну озбиљну саобраћајницу по европским стандардима.

Јулишка Јакшин рођена је у Чалми и каже колико је овај пут значајан за све који овде долазе: „Живела сам у Чалми, још од пре рата, донели су ме, бежали смо од војске, од Немаца, сад живим у иностранству већ 55 година али долазим мојој кући, мом гнезду. Овај пут ми је толико значајан, пресрећна сам, не могу да искажем. Кад год се нешто у овој земљи ствара, пресрећна сам.”

Реконструкцијом овог путног правца побољшао се квалитет саобраћаја, и безбедност учесника у саобраћају, пре свих, становника насељених места Бешеново и Шуљам, а и свих осталих који користе овај путни правац. Решен је дугогодишњи проблем и знатно се побољшава квалитет живота мештана неколико фрушкогорских села.