Вести

ПОДСТИЦАЈИ ЗА РАЗВОЈ СЕЛА

Сремска Митровица – Расписан је конкурс за доделу бесповратних средстава за куповину сеоских кућа са окућницом, Министарства за бригу о селу, са циљем враћања живота у напуштена сеоска домаћинства. Заинтересовани могу да конкуришу уз сагласност локалне самоуправе и урађену процену вредности куће, а захтеви се решавају по редоследу подношења.

Министарство за бригу о селу одржало је радни састанак са представницима локалних самоуправа у Палати Србија, у циљу ефикасније реализације Програма доделе бесповратних средстава за куповину сеоских кућа са окућницом, с обзиром на то да је за реализацију Програма од посебног значаја ангажовање градова и општина.

У име Града Сремска Митровица, састанку је присуствовао заменик градоначелнице, Петар Самарџић, и упознао се са детаљима Програма, циљевима, финансијским оквирима, условима и корацима како доћи до куће на селу. Предвиђена је додела бесповратних средстава младим брачним и ванбрачним паровима, самохраном родитељу и младом пољопривреднику до 45 година живота за куповину сеоске куће са окућницом, која може да се налази на територији свих насељених места Републике Србије, изузев у градским и општинским седиштима и приградским насељима.

Како је још рекао Самарџић: „Заинтересована лица захтеве, пријаве подносе заједно са јединицама локалне самоуправе, због тога је ангажовање локалних самоуправа од изузетне важности и посебно значајно за успешну и ефикасну реализацију овог програма. Стога ће и Град Сремска Митровица учинити максималне напоре да буде што оперативнији како би обезбедили, омогућили да заинтересована лица са територије Града Сремска Митровица брзо и лако дођу до куће у једном од митровачки села. Иако је конкурс отворен до 1. новембра, Министарство за бригу о селу неће рангирати, неће бодовати пријаве, него се захтеви одобравају према редоследу подношења. Позвао бих све заинтересоване да што пре, наравно уз сагласност локалне самоуправе, поднесу захтев. Помоћ локалне самоуправе имаће у процени тржишне вредности предметне некретнине јер те сеоске куће не смеју бити скупље од милион и двеста хиљада динара, колико се максимално додељује по једном захтеву. Град Сремска Митровица ће обезбедити процену тржишне вредности и трудитићемо се да будемо максимално оперативни. Ако се процени да је вредност већа од 1.200.000 динара, та кућа не може да се купи, заинтересована лица не могу да додају свој новац. Ако је процењена на 1.300.000 динара не може да буде предмет куповине, ако је процењено да кућа кошта 800.000, а продавац хоће да је прода за 600.000 динара, то може да се оправда у документацији, може да се иде на нижу цену али не може на вишу од процењене и не може на више од милион двеста хиљада динара”.

Заинтересована лица са територије Града Сремска Митровица, сву потребну помоћ, информације и административно-техничку подршку око аплицирања за средства за куповину сеоских кућа, могу добити у просторијама Агенције за рурални развој (Светог Димитрија бр. 6, зграда ДДОР-а) или путем телефона 610-573.

Душица Павловић директорица Агенције за рурални развој Града Сремска Митровица објаснила је процедуру конкурса: „Подносиоци пријаве самостално проналазе кућу са окућницом која мора да буде на територији Града Сремска Митровица, након контактирања продавца и проналаска адекватне куће попуњава се образац пријаве и обраћа се јединици локалне самоуправе, односно Агенцији за рурални развој Града Сремска Митровица. Даља процедура се односи на теренску контролу куће и процену вредности која не може да пређе милион и 200 хиљада динара. На теренској контроли овлашћено лице јединице локалне самоуправе заједно са купцем и потенцијалним продавцем обилазе непокретност и процењују њену вредност. Битно је да се продавац мора сагласити са процењеном тржишном вредношћу непокретности, то је саставни део обавезне конкурсне документације и наводи се у изјави. Када овлашћено стручно лице утврди испуњеност услова, приступа се комплетирању документације и све се шаље на адресу Министарства за бригу о селу. Позвала бих сва заинтересована лица да искористе ову могућност како би вратили живот у наша села.”

Мисија Програма јесте оживљавање и заустављање даљег пражњења села, смањење миграторних кретања становништва која доводе до депопулације у руралним подручјима, мотивисање сеоског становништва да остане на селу и подстицање младих да се врате на село, решавањем стамбеног питања.

Конкурсна документација може се преузети са интернет странице Министарства – www.mbs.gov.rs