Вести

ПОЧЕЛА РЕКОНСТРУКЦИЈА ТУРИСТИЧКОГ ИНФО ЦЕНТРА

Сремска Митровица – Туристички инфо центар биће ускоро отворен у нашем граду, у објекту некадашњег „Ауреуса”. Радови на реконструкцији тог објекта су почели, а финансирају их Министарство туризма, трговине и телекомуникација са 8,4 милиона динара и Град Сремска Митровица са 1,7 милиона динара.

Направљен је први корак ка отварању Туристичког инфо центра у граду Сремска Митровица почетком реконструкције објекта некадашњег „Ауреуса” у центру града, рок за извођење радова је 90 дана. Почетак радова обишли су Мирослав Јокић начелник Градске управе за опште и заједничке послове и имовину и Петар Самарџић заменик градоначелнице.

Како је том приликом рекао Мирослав Јокић, начелник Градске управе за опште и заједничке послове и имовину: „Сва средства ће бити уложена у прављење једног савременог туристичког инфо центра како би Град Сремска Митровица у складу са својим плановима развоја представио и нашим грађанима и свим туристима који долазе на ове просторе, потенцијале Сремске Митровице, Сирмијума, Фрушке горе и свега онога што су природна богатства и што се налази у самом граду и околини. Паралелно са реконструкцијом тог објекта ће се после дуго година реконструисати простор који је раније био у јавној намени као јавни тоалет. По завршетку радова туристи и Митровчани ће моћи да уживају у једном савременом, мултифункционалном објекту у којем ће бити имплементиране савремене технологије како би се представило све што Сремска Митровица у свом потенцијалу има. Највећи део простора туристичког инфо центра биће изложбени простор или шоурум, где ће бити изложени сувенири, штампани и електронски материјали који говоре о нашим богатствима и туристичким потенцијалима, а посетиоци ће моћи и да кроз различите анимације виде како је изгледао Сирмијум, пре свега стално њега истичемо као доминантну вредност у туристичком потенцијалу, и шта су то Римљани направили на овим просторима. Мали део овог простора ће бити искоришћен за канцеларију, фокус је на туристима и представљању онога што Митровица има да пружи туристима и свима онима који пролазе кроз наш град.”

„Цео објекат ће бити реконструисан и за 90 дана ће то бити Туристички инфо центар Града Сремска Митровица којим ће управљати Туристичка организација Града Сремска Митровица. Идеја за оваквим простором се појавила раније али свакако да је пандемија вируса ковида 19 потврдила одлуку Града да један овакав објекат определи за презентацију туристичких садржаја и ми смо то управо урадили. Између осталог и на прошлогодишњем патиципативом буџетирању грађани су гласали за поновно стављање у функцију јавног тоалета. Ми смо то препознали и ту њихову идеју, односно жељу смо имплементирали кроз овај пројекат. Нарочито ми је драго што је овај пројекат препознат од стране државе, као и велики број пројеката које реализујемо у самом граду и то управо од Министарства туризма, телекомуникација и трговине који је дао 90% средстава и које жели да учествује и у наредном периоду кад објекат буде у функцији у смислу логистичке, стручне помоћи како би Митровица најбоље презентовала и искористила своје потенцијале. Због ограничења и епидемиолошких мера наравно да је забележен пад у броју туристичких посета али знате да смо један од најуспешнијих градова ако не и најуспешније у Републици Србији у борби против вируса ковид 19. Презентацију туристичких садржаја ћемо радити кроз медије, електронске публикације на свим језицима који су овде доминантни. Пратимо који туристи посећују наш град, коме је то интересантно, нпр. јако много има Италијана, у том смислу и ми ћемо свакако гледати да искористимо, пре свега, помоћ државе у смислу презентације свега овога што ћемо радити јер ово је далеко више од локалне самоуправе, Сирмијум је много много већа прича од једног града”, додао је начелник Јокић.

Начелник је све подсетио да прате информације које износи Републички кризни штаб, рекао је да Сремска Митровица одолева мање-више, да све функционише, да се поштују и пропагирају мере које је прописао Републички штаб. Још једном је апеловао и замолио грађане да се вакцинишу против вируса ковид 19. Подсетио је да имамо савремен, брз и модеран пункт за имунизацију Пословно-спортски центар „Пинки” који ради сваког радног дана и суботом од 8:00 до 16:00 сати и да у овом тренутку разматрају повећавање броја заинтересованих за имунизацију, те ће вероватно већ од сутра повећати број екипа које ће радити у хали. Грађани, према његовим речима, само треба да дођу са личном картом и са вољом да се вакцинишу првом, другом или бустер дозом.

Сремска Митровица има заиста много тога да понуди домаћим и страним туристима од фрушкогорских лепота преко богатог културно-историјског и материјалног наслеђа античког Сирмијума, до разноликости флоре и фауне Специјалног резервата природе „Засавица” рекао је Петар Самарџић, заменик градоначелнице и додао: „Ове године почели смо са припремама и новог туристичког производа за наредно лето 2022. године, то је градска плажа и летовање на Сави. Све те туристичке потенцијале свакако ћемо лакше презентовати посетиоцима нашег града путем једног оваквог туристичког инфо центра који је деценијама уназад недостајао Сремској Митровици. Биће то место где ће и домаћ и страни туристи али и наши суграђани моћи да се упознају са Сремском Митровицом, да добију све потребне сервисне информације, да купе неки од градских сувенира са мотивима Сремске Митровице, Сирмијумам моћи да пробају и да купе неке од сремских специјалитета али и да предахну уз шољицу кафе, чашу домаћег сока или фрушкогорског вина наших локалних винара. Биће то место које ће у сарадњи са туристичком водичима боље упознати и посетиоце Сремске Митровице са свим и културно-историјским и туристичким знаменитостима нашег града, како би понели позитивне утиске и пренели их својим пријатељима и како би наравно, пожелели да се поново враћају у Сремску Митровицу. Биће то један дегустациони салон пошто ће се у овом објекту излагати и продавати градски сувенири, традиционални сремски специјалитети наших локалних произвођача, пољопривредно-прехрамбени производи, тако да ће сви посетиоци моћи да их дегустирају, али у склопу овог инфо центра планира се и један један мањи кафић где ће они моћи да направе одређени предах уз пиће и наше локалне специјалитете.”

Суграђани су изгласали у процесу партиципативног буџетирања за 2021. годину, реконструкцију, односно изградњу јавног тоалета што се сада ради. Искористили су прилику када се читав објекат реконструише, да реконструишу и објекат јавног тоалета, додао је Самарџић. За сада су пристизали предлози суграђана за партиципативно буџетирање за 2022. годину, те се ускоро очекује да комисија изабере оне који су најрелевантнији, који су потребни суграђанима и који су од неке јавне намене. Потом ће се направити листа предлога и грађани где ће опет моћи да гласају у одређеном року од неких две недеље или месец дана и одлуче шта ће бити финансирано из градског буџета у следећој години.