Вести

ПОЧЕЛА РЕКОНСТРУКЦИЈА РАСКРСНИЦЕ У ВЕЛИКИМ РАДИНЦИМА

Сремска Митровица – Град Сремска Митровица наставља да улаже у реконструкцију саобраћајне инфраструктуре на целој својој територији, нарочито у сеоским срединама. Тако ће у Великим Радинцима ускоро у потпуности бити реконструисана раскрсница у центру села.

Обишавши радове на раскрсници у Великим Радинцима која се налази на регионалном путу ка Руми, Мирослав Јокић начелник Градске управе за опште и заједничке послове и имовину истакао је значај ових радова јер је саобраћајница изузетно оптерећена и користи је велик број суграђана који путује у правцу Новог Сада и Фрушке горе. Ту се налазе установе као што су месна заједница, станица полиције и основна школа ту је и црква, тако да је од велике важности реконструисати је како би је и пешаци користили на безбедан начин.

„Радови почињу данас, вредност је око два милиона динара и у потпуности их финансира Јавно предузеће „Путеви Србије”. Очекујемо да ћемо са „Путевима Србије” наставити да улажемо у реконструкцију саобраћајне инфраструктуре на територији наше општине, пре свега у села, где желимо да равномерно улажемо у саобраћајну инфраструктуру, како у граду тако и у селима, како би квалитет живота свих наших грађана био на идентичном нивоу. Очекујемо да ћемо у наредном периоду наставити реконструкцију саобраћајне инфраструктуре од Великих Радинаца ка Бешенову, а већ смо урадили реконструкцију пута ка Бешенову у вредности од око 95 милиона динара и та саобраћајница је изузетно важна, због све већег улагања у туризам на простору Фрушке горе и сматрали смо да је инвестиција у тај путни правац од изузетне важности како за становнике насељеног места Бешеново, тако и за подстицање улагања у туризам у том делу наше општине”, рекао је начелник Јокић.

Радове изводи предузеће Срем-пут из Руме, које, према Јокићевим речима традиционално изводи радове на саобраћајној инфраструктури на територији нашег Града. Како је истакао начелник и у наредном периоду ће се наставити улагања у саобраћајну инфраструктуру у селима али и у градској средини.

Начелник Мирослав Јокић каже да и у овом тренутку Град Сремска Митровица улаже у пројектну документацију: „Напоменућу да се ради пројектна документација за реконструкцију путне инфраструктуре у стамбеном насељу Матије Хуђи и очекујемо да ће бити готова до краја године, као и да ћемо имати неопходну грађевинску дозволу. Радимо комплетну инфраструктурну реконструкцију која подразумева атмосферску канализацију, водоводну, гасну и електродистрибутивну мрежу. Реконструисаће сеи пешачке и бициклистичке стазе, биће успостављене бициклистичке стазе у оном делу где не постоје. Велика пажња ће се обратити на јавну површину у смислу озелењавања, Град Сремска Митровица ће у наредном периоду улагати значајна средства у озелењавање јавних површина града и села. Са поменутом документацијом ћемо конкурисати код покрајинских и републичких институција с којима имамо, мало је рећи фантастичну сарадњу. Град Сремска Митровица у претходном периоду добио је значајна средства од институција са различитих ниова власти за улагања, не само у саобраћајну инфраструктуру, него инфраструктуру уопште, а то су објекти за основно образовање, озелењавање итд. У свим пољима друштвеног живота Град Сремска Митровица у претходном периоду добио је значајна средства од републичких и покрајинских институција, наравно не треба заборавити да из Сремске Митровице долази потпредседник Владе, с тим у вези и наши квалитетни пројекти јесу разлог зашто се толика средства улажу наш град. Следећа година јесте моменат када ће град конкурисати са поменутом документацијом за средства и сигурно је да ћемо иста и обезбедити. Град Сремска Митровица је урадио План детаљне регулације где је одређену јавну површину код насеља Алеја уподобио у смислу грађевинског земљишта и планира да те парцеле продаје и омогући нашим грађанима да на том простору изграде стамбене објекте. Наравно, цео плански акт је донет у складу са прописима Завода за заштиту споменика културе где се ни у ком смислу спомен-парк не доводи у питање, нити се било какви радови раде на простору спомен-парка. Спомен-парк ће сигурно у наредном периоду доживети одређена улагања како би се сачувало сећање на све оно што се дешавало у току Другог светског рата на простору нашег града.”

Милош Кекић председник Месне заједнице „Велики Радици” каже да ће ови радови много значити за мештане и за људе који пролазе овим путем. Пут је веома фреквентан и оптерећен саобраћајем тежег типа тј. возилима веће категорије камионима, аутобусима је тај регионални пут спаја Сремску Митровицу са Новим Садом и са општином Рума.

„Ради се реконструкција ове раскрснице која је годинама била запуштена и поприлично уништена. Ради се реконструкција асфалтног пута на самој раскрсници радиће се накнадно пешачки прелази и путно обележавање јер недалеко је школа, ту и пешаци пролазе ка продавницама. Да би био безбеднији пролаз деци поставили смо код школе и вибро-траке, јер је село Велики Радинци централно село овог дела фрушкогорја и било је уназад годинама такорећи запостављено. Сада, у ових пет, шест година сарадњом месне заједнице и локалне самоуправе Сремске Митровице доста ствари је покренуто у селу. Обновљена је школа у Великим Радинцима, комплетно Дом здравља, ради се путната инфраструктура, мало је корона успорила те неке пројекте али надам се у скорије време да ћемо завршити главни пут. Урађен је и кружни ток код самог аутопута између Великих Радинаца и Сремске Митровице, на тој раскрисници пре тога дешавало са годишње по 10, 15 удеса, сада, како је урађен кружни ток више од годину дана нема ниједан удес нити један проблем. Пројекат за кружни ток је исто стајао 30 година и урађен је прошле године”, рекао је Кекић.

Реконструкција ове раскрснице значајно ће подићи квалитет живота за мештане, а значи пуно и за све путнике који пролазе овим путем.