Вести

ПАРТИЦИПАТИВНО БУЏЕТИРАЊЕ

Сремска Митровица – Митровчани могу да креирају буџет и за наредну годину. Партиципативно буџетирање управо даје могућност грађанима да се својим предлозима и гласањем за неки од пројеката за микросредине укључе у креирање буџета Града.

Митровчани могу да гласају за неки од пројеката који су претходно предложили грађани Сремске Митровице индивидуално, преко месних заједница, преко организација цивилног друштва. Гласање се одвија електронски или лично у Услужном центру.

У оквиру партиципатвног буџетирања, пројекти су мањи, немају ниво капиталних, али утичу на креирање буџета, а индиректно и на креирање живота у граду. У Сремској Митровици је ова пракса заживела пре неколико година и наставља се пројектима за микросредине.

„Већ смо спровели анкету, односно, прикупљали предлоге, којих је стигло неколико десетина. Град је из тога извукао неколико предлога који се најчешће јављају, и ставио их на гласачки листић. Од предлога на листићу, грађани ће сада моћи да изаберу неки од понуђених предлога пројеката, а онај са највише гласова биће реализован у 2022. години”, рекао је Душко Шарошковић начелник Градске управе за буџет и локални економски развој.

Предлози су декоративна расвета на пешачком мосту, еколошки семафори и еколошки саобраћајни знакови, ограда око археолошког локалитета поред Музеја Срема, игралиште за кућне љубимце, као и аутобуска стајалишта у сеоским срединама.

Према речима, Марије Ђонлић, члана Комисије за спровођење пројекта Партиципативног буџетирања, грађани имају прилику да гласају у градском Услужном центру, у улици Светог Димитрија 13, такође, на званичном сајту Града Сремска Митровица, или путем мејла [email protected] .

Гласање траје до петка, 22. октобра. Пројекат који се изгласа биће финансиран из буџета Града за 2022. годину.