Вести

ОДЛАГАЊЕ АНИМАЛНОГ ОТПАДА - АПЛИКАЦИЈА ЗА ТЕЛЕФОНЕ; САЈТ И ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ

Сремска Митровица – Проблем одлагања животињског отпада требало би да буде решен пројектом „Регистар загађивача анималним отпадом” за који је наша локална самоуправа награђена. Пројекат подразумева постављање апликације за паметне телефоне, израду веб-сајта и документарног филма.

Град Сремска Митровица носилац је пројекта „Регистар загађивача анималним отпадом” за који је награђен од стране УНДП-а, саопштено је на конференцији за новинаре. Постављена је апликација за паметне телефоне, планирана је сарадња са Управом за ветерину и локалним ветеринарским станицама. У плану је израда веб-сајта и документарног филма.

Дражен Риђошић начелник Градске управе за социјалну, здравствену и заштиту животне средине упознао је пристуне са активностима на пројекту: „Град је носилац пројекта који се заснива на инсталирању апликације за паметне телефоне, где ћемо имати увид у угинућа и како су збринута. Такође, овај пројекат имаће и две радионице на којима ће учествовати сарадници из Управе за ветерину, локалне ветеринарске установе, потом фармери, као и инспекцијске службе. У плану је и израда и веб-сајта, поред тога снимићемо један краћи документарни филм. Овим радионицама желимо да упутимо грађане на значај одлагања анималног отпада, колико је то значајно за животну околину, уопште за заштиту животне средине, пре свега због могућности зараза, затим нарушавања подземних вода, земљишта, угрожавања ваздуха итд. Крајњи циљ, невезано за овај пројекат, нам је изградња једне међустанице као и специјална возила која ће вршити пренос анималног отпада од фармера, до међустаница.”

Небезбедно одбачени животињски остаци опасни су по људско здравље и околину јер представљају извор инфективног материјала и опасности за ширење болести животиња које се преносе на човека, попут беснила, салмонеле, птичјег грипа и других.

Душан Филимоновић, менаџер пројекта рекао је да пројекат има више секвенци и елемената: „Веома је добро што је овај проблем глобално препознат не само код нас, него и у многим локалним самоуправама као шири проблем. Највећи проблем је збрињавање угинућа на адекватан начин, о чему морамо градити свест јер она је на нижем нивоу код нашег грађанства. Град Сремска Митровица је већ предузео кораке, све је мапирано, постављено у апликацији, имамо 14 сточних гробаља и јама, и у Лаћарку контејнерски прихват који функционише веома успешно. Крајњи циљ је да се обезбеди адекватан објекат, међустаница и специјална возила. ЈКП „Комуналије” и ЗОО хигијена су кровне организације које се баве овим проблемом и за шта имају законска овлашћења. Надам се да ће овај пројекат бити добар пример за неке друге локалне самоуправе. Вредност пројекта је 19.800 долара.”

Пројекат има и едукативни карактер. Фокус прве радионице која је данас одржана био је на ветеринарима и инспекцијским службама, инспекторима који су упознати са апликацијом за паметне телефоне, објаснио је Филимоновић, што ће омогућити и олакшати увид у збрињавање угинућа од тренутка када се детектује болест под одређеном ушном маркицом, када и како се она завршава и на који начин.