Вести

НЕФОРМАЛНА ЗЕЛЕНА ОДБОРНИЧКА ГРУПА КОНСТИТУИСАНА У ГРАДСКОМ ПАРЛАМЕНТУ

Сремска Митровица – Зелена одборничка неформална група са 15 одборника у Скупштини Града Сремска Митровица окупљена је око циља да теме заштите животне средине, одрживог коришћења енергије и енергетске ефикасности, заштите климе и генерално одрживог развоја, добију заслужени приоритет и нађу се у фокусу приликом одлучивања.

Одборници могу да се укључе у Неформалну зелену одборничку групу, без обзира на политичку припадност. Унапредиће своја знања из области заштите животне средине, одрживог коришћења енергије, енергетске ефикасности, урбане мобилности и уопште одрживог развоја; биће им омогућено да се повежу са својим колегама одборницима, стручњацима и активистима; да буду видљивији у јавности и да се повежу са организацијама цивилног друштва активним у заштити животне средине, одрживог коришћења енергије и одрживог развоја.

Тамара Милковић, председница ове групе у Скупштине Града Сремска Митровица каже: „Неформална зелена одборничка група се формира са циљем да се чује глас народа, да се одборници повежу са цивилним сектором и привредом и да чујемо какво је њихово мишљење о стању наше животне средине, о самом одрживом развоју у нашем граду, исто тако да добијемо иницијативу и предлоге и заједно сарађујемо на унапређењу животне средине у Граду Сремска Митровица. Здрава животна средина право је сваког човека, зато и јесте битно да се одборници свих политичких странака укључе и да у наредном периоду кроз трибине, семинаре кроз тзв. Зелену столицу угостимо представнике цивилног друштва, привреде и Народне скупштине и Скупштине Аутономне Покрајине Војводине који већ дуги низ година, такође учествују у раду зелених парламентарних група. Наша жеља је да наш град, ако говоримо о области управљања отпадом, буде град са нула отпада, град који ће ићи ка одрживом развоју, ка успостављењу енергетске ефикасности јер довољно смо и мали и велики као град да можемо да учинимо да будемо репер за све остале у Србији у овим областима.”

Зелена одборничка група према њеним речима, такође је и једна од активности пројекта „Одрживи развој за све – платформа за локални дијалог“ у оквиру програма Заједно за активно грађанско друштво. Након формирања уследиће активности групе у области заштите животне средине и одрживог развоја.