Вести

НАСТАВАК ИЗГРАДЊЕ КАНАЛИЗАЦИОНЕ МРЕЖЕ У ЛАЋАРКУ

Пројекат изградње недостајуће канализационе мреже у Лаћарку, као изузетно значајна инвестиција у комуналну инфраструктуру, реализује се кроз пројекат Чиста Србија. Биће урађена канализација и у градским насељима Јалија, Мала Славонија, односно Мала Босна.

Наставља се пројекат изградње канализационе мреже у Лаћарку, након израде пројектне документације, почиње се са извођењем радова. Пројекат Чиста Србија је одобрен и кроз њега ће се на територији Града Сремска Митровица изградити канализациона мрежа у дужини око 21 км, од чега ће се у Лаћарку градити близу14км.

Радмила Адамовић Рауковић дипломирани инжењер хидротехнике запослена у ЈКП „Водовод” Сремска Митровица рекла је: „Члан сам Радне групе коју је формирала градоначелница Сремске Митровице, за праћење пројектне документације која ће наставити и праћање извођења радова на фекалној канализацији. Предвиђа се наставак радова у јужном делу насељеног места Лаћарак. У току је израда пројектне документације и након прибављања техничке и пројектне документације и прибављања грађевинске дозволе започеће извођење радова. Укупна дужина фекалне канализације је око 13 км мреже и пројектом ће бити дефинисана и потребна изградња и црпних станица које су неопходне за функционисање фекалне канализације. Данас ћемо започети геодетска снимања, израдом те подлоге, КТП-а такозваног ће се обезбедити потребне геодетске подлоге пројектантима да би наставили израду пројектне документације.”

За мештане Лаћарка наставак радова на канализационој мрежи има велик значај. Тиме се решавају бројни проблеми Лаћараца, спречава се ширење могућих зараза.

Весна Скакун председница Савета Месне заједнице „Лаћарак” рекла је да ово веома важно за побољшање квалитета живота: „Ово је за нас, мештане Лаћарка, изузетно значајна инвестиција. Наставком изградње канализационе мреже решиће се многобројни проблеми нашег места који су се јављали због изливања септичких јама. Основни и кључни проблем је што сви становници Лаћарка имају септичке јаме, оне се пуне у великом брзином и долази до њиховог изливања у атмосферске канале. Изузетно значајно решење је изградња канализационе мреже, самим тим, стицајем околности решаваће се проблеми дивљих депонија, а то су највећи проблеми, тренутно, Лаћарка.”

Најављене су даље инвестиције у комуналну инфраструктуру у насељу Јалија и у насељу Мала Славонија, односно Мала Босна где, у новом насељу, такође не постоји канализациона мрежа. На тај начин, Град Сремска Митровица са приградским насељем Лаћарак добиће канализациону мрежу и моћи ће нормално да функционише.