Вести

НАШ ГРАД ДОМАЋИН РЕГИОНАЛНЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ

Сремска Митровица – Регионална конференција за младе пољопривреднике одржана је у Хотелу „Срем” у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Владе Републике Србије. На конференцији су представљени ИПАРД фондови за младе пољопривреднике, одржана је и панел дискусија о успешним ИПАРД пројектима у нашој земљи.

Конференција је одржана у оквиру пројекта техничке помоћи „Јачање капацитета за усклађивање са правним тековинама ЕУ у области пољопривреде, руралног развоја, безбедности хране, ветеринарске и фитосанитарне политике”, који финансира Европска унија.

Циљ конференције је информисање младих пољопривредника о националном програму руралног развоја и релевантним подстицајима, процесу преговора Републике Србије и ЕУ у области пољопривреде, као и о подршци Европске уније младим пољопривредницима.

Сенад Махмутовић државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Владе Републике Србије изразио је велико задовољство што се данас налази у Сремској Митровици: „Ми смо данас на задатку који нам је дао кабинет министра Недимовића као његовим сарадницима, да младим пољопривредницима предочимо Национални програм руралног развоја, конкретне и релевантне подстицајне мере које они могу да користе, да их укратко и суштински упознамо са преговарачком процесом који Република Србија спроводи са Европском унијом у поступку приступања јер од тих процеса зависи и колико ће европских фондова бити доступно за наше младе пољопривреднике. Такође упознали смо их и са ИПАРД програмима и средствима. Млади нису само гаранција наше будућности и нашег развоја, они су у ствари гарант и нашег опстанка, а пандемија и све године уназад кристалишу два кључна питања, питање здравља људи и питања прехрамбене сигурности људи.”

Производња здраве хране и безбедност хране све су важније теме човечанства – услед климатских промена, загађења, пандемије, зато је битно да се сви понашамо одговорно. ИПАРД означава Инструмент претприступне помоћи за рурални развој, то је програм Европске уније, који помаже пољопривредницима у Србији да унапреде пословање: фаворизује управо оне који послују одговорно.

Бранислав Вељковић шеф Одсека за рурални развој у министраству изнео је резултате које је Министарство пољопривреде урадило у претходном периоду: „За свега три расписана јавна конкурса за подршку младим пољопривредницима почевши од 2017. године имали смо скоро 5.000 корисника, младих пољопривредника и исплаћених преко 35 милиона евра. Надам се да смо тим средствима допринели унапређењу квалитета живота у руралним подручјима и унапређењу производње младих пољопривредника. Министарство пољопривреде тренутно израђује Национални програм руралног развоја за период 2021- 2024. година са посебним освртом на подршку младим пољопривредницима, у циљу опстанка на селу, унапређења квалитета живота, боље доступности финансијских средстава, приступа фондовима за развој пољопривреде и уопште развоја и унапређења конкурентности.”

Пројекти ЕУ намењени пољопривредницима у Србији подстичу коришћење средстава из фондова за пољопривреду и рурални развој, унапређују квалитет производа, те повећавају њихову конкурентност на тржишту ЕУ са преко 500 милиона потрошача.

Душица Павловић директорица Агенције за рурални развој Града Сремска Митровица поздравила је присутне на Регионалној конференцији посвећеној младим пољопривредницима и рекла: „Младим пољопривредницима ова конференција је значајна што се управо овим путем упознају са свим релевантним подстицајима које они могу да искористе, а све то има јако велик значај из простог разлога, зато што наши млади пољопривредници представљају и будућност наше пољопривреде”.

Потенцијални корисници ИПАРД програма могу бити: појединци – носиоци породичних пољопривредних газдинстава, предузетници, пословна удружења, пољопривредне задруге.

Минимални и максимални износи поврата новца разликују се у зависности од мере за коју су појединци и компаније заинтересовани и крећу се од 5.000 до 2.000.000 евра.

Начелница Одељења за управљање ИПАРД програмом и шеф ИПАРД Управљачког тела Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, Јасмина Миљковић, представила је неке могућности који овај програм доноси: „ИПАРД је водећи програм у овој области, у оквиру ког је за Србију издвојено 175 милиона евра у периоду између 2014. и 2020, уз још 55 милиона евра националног суфинансирања. Важно је напоменути да су ова средства корисницима доступна до 2023. године. ИПАРД је практична медаља онога што нас чека у Европској унији јер је то инструмент претприступне помоћи који је нама сада доступан и који се реализује по правилима који су акредитована од стране Европске комисије, тако да је то већ за нас у Србији све заједно, једна припрема шта нас очекује када будемо земља чланица”.

Присутни су се информисали о томе шта фондови ЕУ доносе српској пољопривреди. Најављен је и припреми ИПАРД ИИИ (2021-2027), нови циклус у коме ће домаћим пољопривредницима бити омогућена додатна средства.

Међу учесницима био је и Певац Мирослав пољопривредник из Манђелоса који се труди да посећује оваква дешавања како би био информисан и каже: „Поготово да се обавестим у вези неких новитета у оквиру пољопривреде, ратарске и повртарске производње. То нам доста значи, нешто ново сазнамо, пољопривреда је посао који увек може да се унапреди на неки начин, да ли путем физичког рада или применом неких нових пестицида и осталих средстава.”

Представљени су видови помоћи Европске уније у области пољопривреде и руралног развоја Републици Србији и путем успешних прича ИПАРД подршке, које су на конференцији представили корисници Мере 1 – Инвестиције у физичку имовину пољопривредних.

Сви заинтересовани могли су да прате пренос конференције преко Фејсбук странице и да постављају питања у коментарима.

Након излагања представници ИПАРД агенције одговарали су на питања и недоумице у вези са ИПАРД мерама, конкурсима и њиховом применом.