Вести

НАШ ГРАД ДОМАЋИН ПРОГРАМА МЕЂУНАРОДНИХ СУСРЕТА ПИСАЦА

Сремска Митровица – Наш град је домаћин једног дела програма Међународних сусрета писаца који се по 58. пут одржавају у Србији. Писце је, на свечаном пријему у нашем граду, поздравила градоначелница Светлана Миловановић. У програму су учествовали гости писци из Азербејџана, Бугарске, Републике Српске и Црне Горе, као и писци домаћини.

Писци из иностранства, који бораве у Србији, поводом Београдских међународних сусрета писаца, посетили су Град Сремску Митровицу. Градоначелница Светлана Миловановић поздравила је књижевнике на свечаном пријему у Градској кући и уручила им плакете „Почасни грађанин царског града Сирмијума“.

Како је том приликом рекла градоначелница Миловановић: „Кажу да је идеалан град за живљење онај који има до 100.000 становника, који је покрај реке, ауто-пута, мало удаљен од једног великог града и који има богату културно-историјску традицију. То је наша Сремска Митровица. Ми смо град који има 80.000 становника, налазимо се на обали реке Саве, Београд нам је близу, опасани смо за сад јединим ауто-путем али убрзо ће то бити још две саобраћајнице, тако да ћемо бити једини град у Србији који ће бити окружен са три ауто-пута што је наравно заначајно за развитак нашег града. Са историјом нашег града ћете се упознати подробније када будете организовано обилазили знаменитости после овог сусрета. Оно на шта сам јако поносна, наравно и сви Митровчани, то су наше манифестације. Ми негујемо манифестације током целе године, одржавамо их по целом граду без обзира да ли је то Трг Ћире Милекића, Житни трг, плажа на обали реке Саве и све су веома посећене. Набројаћу само неке од њих, Вински парк, Срем Фолк Фест, Фестивал беседништва, Сирмијум царски град итд. Надам се да ће нам епидемиолошка ситуација дозволити да те манифестације спроводимо онако како смо навикли. Ви сте нам драги гости и уживајте у нашем граду.”

Београдски међународни сусрети писаца отворени су по 58. пут у Конаку књегиње Љубице у Београду. На сусретима, поред српских писаца, учествују књижевници из Азербејџана, Словачке, Русије, Бугарске, Грчке, Румуније и Републике Српске.

Живорад Жика Ајдачић, члан Управног одбора Удружења књижевника Србије и директор Међународних сусрета писаца, иначе по струци редитељ, књижевник и новинар каже: „У ситуацији епидемије короне нисмо могли да имамо, као што смо ранијих година имали по 30-ак, странаца, ове године многе земље нису дозволиле својим песницима да дођу. Дошли су из Бугарске, Русије Грчке, Португалије и других земаља. Кључно је да је поезија победник и да нас повезује и овим временима. Током ове манифестације уручене су и награде, добитници Међународне песничке награде „Повеља Мораве“ за 2021. годину су Видак М. Масловарић и Душко М. Петровић српски песници, као и Ферид Хусеин азербејџански песник. Видак и Ферид су овде са нама. Награде су им уручене данас на 21. песничким сусретима у Мрчајевцима. УКС је заједно са КПЗ покренуо и успео да се донесе Закон о употреби ћириличног писма што је врло битно. Кључно је и оно што је битно је да смо одабрали Митровицу међу 10 градова који су били у конкуренцији да буду домаћини програма.”

Овогодишња манифестација протиче у знаку обележавања значајних годишњица писаца, чије дело је представљено на округлим столовима, поводом: 145 година од рођења Борисава Станковића, века од рођења Добрице Ћосића, шест деценија од уручења Нобелове награде Иви Андрићу, 30 година од смрти Васка Попе и Миодрага Булатовића.

Секретар Међународних сусрета писаца, члан Управног одбора Удружења књижевника Србије и уредник култне трибине Француска 7 УКС-а, Видак М. Масловарић рекао је: „Имам двојаку улогу јер сам у Мрчајевцима примио међународну награду „Повеља Мораве“ и имам пуно разлога да будем срећан и да са вама поделим радост таквог даривања. Београдски међународни сусрети по 58. пут окупили су представнике из десетак европских земаља и наше песнике и у овим условима у којима тренутно живимо понудили само оно што је могло и колико је могло. Прошле године смо радили неку електронску верзију окупљања, знате шта се све догађало и притом је и близу 60 заменитих писаца са простора Косова и Метохије, централне Србије и Војводине за годину дана умрло од короне, сложићете се да је то један велики губитак и за српску књижевност и за све нас које смо волели те људе.”

Учесници манифестације, поред нашег града, посећују Мрчајевце и Златибор, а последњег дана, биће представљен Зборник овогодишњих сусрета. Ове године учествују писци из Азербејџана, Русије, Грчке, Португалије, Словачке, Румуније и Бугарске.

Ива Николова песникиња, преводилац и новинар из Бугарске рекла је да јој је велико задовољство што учествује на овим сусретима: „Овде сам зато да окупам своју душу поезијом, а Срби то добро чине зато што су то врло осећајни људи и веома, веома даровити. Много сте тога прошли, много сте тога преживели и ми смо то преживели заједно са вама, зато што смо ми једно, ми смо људи који једни друге воле, који воле поезију и који воле живот и у томе ћемо се утемељивати надаље. У вашем граду сам први пут, посматрала сам дивне пејзаже, архитектуру и видим да су овде тековине древне јер ми јесмо древни народи, древни људи зато ће нас овде вечно бити, а других можда и неће.”

У програму после свечаног пријема код градоначелнице Сремске Митровице Светлане Миловановић учествовали су песници гости и домаћини. Своје стихове су читали: Ферид Хусеин азербејџански песник, Ива Николова из Бугарске, Мајо Даниловић Република Српска и Веселин Мишнић Црна Гора. Поезију су говорили и песници из Србије: Живорад Жика Ајдачић, Видак М. Масловарић, Нина Симић Панић, Жељка Аврић, Тодор Бјелкић, Бошко Радић, Радојица Турудић и проф. др Слађана Миленковић.