Вести

НА СВЕТОСАВСКОЈ АКАДЕМИЈИ НАГРАЂЕНО 176 УЧЕНИКА

Сремска Митровица – У оквиру обележавања Дана Светог Саве Градска управа за образовање организовала је Светосавску академију у Градској кући. Тим поводом свечано су уручене Светосавске повеље најбољим ученицима.

Српска православна црква и верници данас обележавају Светог Саву, који се сматра једном од најзначајнијих личности српске историје. Савиндан се обележава у част првог српског архиепископа, просветитеља и творца законодавства. Свети Сава се сматра зачетником српске средњовековне књижевности и заштитником просветних установа.

Добитницима Светосавских повеља честитала је градоначелница Светлана Миловановић: „Драги ученици, поштовани професори, ментори, директори школа, уважени гости, посебна ми је част и задовољство што данас могу у име Града Сремска Митровица, али и своје лично име да вам честитам на постигнутом успеху и пожелим срећну школску славу Светог Саву. Као дугогодишњи просветни радник знам колико је потребно рада, непроспаваних ноћи, пуно труда да би се уопште и дошло до ове награде. Светосавске повеље су доказ да ми имамо паметну децу, вредну, савесну, да имамо добре школе и стручан наставни кадар од којег очекујемо да ће нас и у 21. веку својом посвећеношћу водити”.

Градоначелница је, после честитки, пожелела ученицима да наставе да иду светосавским путем. Ове повеље добили су ученици који су у претходној школској години остварили запажене резултате, односно, освојили неко од првог до трећег места на републичким такмичењима и од првог до петог места на међународним такмичењима.

Зоран Ђурић начелник Градске управе за образовање рекао је да: „Град Сремска Митровица и Градска управа за образовање након упућеног јавног позива најуспешнијим основцима и средњошколцима као и њиховим менторима, данас им уручујемо награде, Светосавску повељу.”

„Ова награда се састоји од дипломе и новчане награде 10.000 динара ученицима и 3.000 динара менторима. Укупан новчани фонд опредељен за ову сврху је преко два милиона динара. Услове за добијање награде испунило је 176 ученика и велико ми је задовољство што видим да из године у годину стасава све више младих, вредних људи који остварују сјајне резултате. Локална самоуправа је препознала њихов рад и залагање, а ова награда је доказ томе. Награђеним ученицима и менторима честитам и надам се да ћемо се наредних година срести на овом истом месту.”

Града Сремска Митровица сваке године редовно препознаје децу која желе да раде, која су успешна и награђује их на овај начин. Данашња свечаност одржана је у складу са свим епидемиолошким мерама.

Дуња Станковић ученица осмог разреда Основне школе „Јован Јовановић Змај” добитница је ове награде и каже: „Одбојкашка екипа наше школе освојила је прво место на републичком такмичењу у одбојци на Караташу. То нам је много значило, велики успех за нас и за нашу школу и даје нам мотивацију да се добро такмичимо и даље.”

Жарко Леон има 13 година, похађа В разред МШ „Петар Кранчевић” Сремска Митровица. Ментор: Маргарита Вујовић, проф. Прва награда – 26. Републичко такмичење камерне музике, инструменталиста и певача, Београд, клавир -I категорија и Прва награда – 26. Међународно такмичење „Петар Коњовић”, Београд, клавир -III категорија.

„Освојио сам Светосавску повељу из области музике и екологије. Пријатно јесте, већ сам се навикао увелико али велика ми је част и задовољство да опет освојим награду. По мени нема велике разлике међу наградама које сам претходно освојио и данашње и једно и друго су велика част, само је у питању област у суштини”, рекао је Жарко Леон.

„Мени ова награда много значи јер буквално је добијам од малена, од кад сам кренула у музичку школу. Одвек ми је 27. јануар посебан празник јер ће тада неко стварно видети наше награде и резултате које смо постигли. Жао ми је што прошле године није одржана свечаност када би такође доста ученика добило награде”, рекла је награђена средњошколка Анђела Томић.