Вести

МИТРОВИЦА ОБЕЗБЕДИЛА БЕСПЛАТАН ВРТИЋ ЗА ТРЕЋЕ И ЧЕТВРТО ДЕТЕ И ГРАДСКИ ПРЕВОЗ ЗА СТАРИЈЕ

Град Сремска Митровица донео је одлуке пративши потребе суграђана, саопштила је градоначелница Светлана Миловановић на конференцији за новинаре. Локална самоуправа је повећала учешће у укупним трошковима за сву децу, обезбедила је финансирање трошкова боравка за треће и четврто дете у породици, у ПУ „Пчелица” и бесплатан превоз за старије суграђане и пензионере у градском и приградском саобраћају.

Град је повећао своје учешче у регресирању трошкова боравка све деце у државним вртићима за 15%, те цена коју родитељи плаћају за боравак деце и даље износи 3.800 динара, као и до сада, мада су се одређени трошкови повећали и та цена би требало да износи 5.600. Град је овом одлуком повећао своје учешће, те се цена неће мењати.

Како је рекла Светлана Миловановић градоначелница: „Локална самоуправа Сремске Митровице и даље наставља да води рачуна о својим грађанима, слуша потребе, како наших најмлађих чланова заједнице, тако и оних најстаријих. Град Сремска Митровица донео је нови закључак од ове године, да наставља да плаћа боравак трећег и четвртог детета, по реду рођења у породици, у Предшколској установи „Пчелица”. То је нова одлука зато што смо видели да има потребе за оваквом врстом помоћи, родитељи се јављају и ми смо им изашли у сусрет. Град ће повећати и своје учешће у плаћању трошкова боравка деце, нећемо више плаћати 80%, него 85% на тај начин смо изашли у сусрет свим родитељима који имају децу овог узраста. Што се тиче наших пензионера, као и претходне две године настављамо и даље са овим трендом да наши пензионери имају бесплатан превоз у Сремској Митровици и у градском и у приградском саобраћају. Дакле ослобађају се обавезе плаћања, тако да смо им поново изашли у сусрет и ове године, то почиње у јануару и траје годину дана. Бесплатан градски и приградски превоз имају пензионери и суграђани старији од 65 година.”

Локална самоуправа помаже у остваривању предшколског васпитања и образовања, регресирањем трошкова за полудневни и целодневни боравак, исхрану негу и превентивну заштиту деце предшколског узраста у висини до 80%, а сада 85% од економске цене по детету.

Снежана Коњевић заменица начелника за образовање објашњава ову одлуку: „По Закону о основама система образовања и васпитања, локална самоуправа има обавезу да плаћа боравак деце предшколског узраста до 80%, наша локална самоуправа је препознала потребу родитеља и ми од ове године учествујемо са 85%, односно родитељи само са 15%. Поред ових субвенција родитељи су ослобођени плаћања припремног предшколског програма за полудневни боравак и за треће и четврто дете како је већ градоначелница објаснила. Сем деце предшколског узраста, локална самоуправа плаћа превоз деци основношколског узраста која путују у матичне школе у град, субвенционише превоз 50% ученицима средњих школа и студентима који свакодневно путују на релацији универзитет – Сремска Митровица 80% од укупне цене студентске месечне карте.”

Како би локална самоуправа одобрила бесплатан боравак за треће и четврто дете по реду рођења, у Предшколској установи „Пчелица”, родитељи морају да поднесу захтев Градској управи за образовање.

„Град Сремска Митровица већ трећу годину заредом води бригу о својим најстаријим суграђанима. Градска управа за саобраћај, комуналне и инспекцијске послове донела је одлуку почетком јануара којом се ослобађају обавезе плаћања карте за вожњу градским и приградским превозом на територији Града Сремска Митровица, у свим зонама, корисници пензија, као и лица која су старија од 65 година, који нису корисници пензија. Право, наведена лица, остварују директно код превозника „Сирмијумбус” где ће добити додатне информације о документацији коју је потребно да предају радним данима, односно од понедељка до петка, у периоду од 5 до 7 часова и од 13до 15 часова. Наведена лица могу остварити право на субвенционисани превоз, односно право на куповину карата у наведеном периоду по субвенционисаним ценама”, рекао је Витомир Обренчевић вршилац дужности начелника Градске управе за саобраћај, комуналне и инспекцијске послове.

Повластице за бесплатнан превоз у градском и приградском саобраћају, суграђани старији од 65 година и пензионери, могу да добију на градској аутобуској станици „Сирмијумбуса”. Потребно је да дођу са очитаном или фотокопираном личном картом, фотографијом, а пенизонери и са последњим чеком пензије.