Вести

МИТРОВАЧКИ ACT ПРОЈЕКАТ "ОДРЖИВИ РАЗВОЈ ЗА СВЕ - ПЛАТФОРМА ЗА ЛОКАЛНИ ДИЈАЛОГ"

Свечаношћу одржаном 14. септембра у београдском Аеро клубу, обележен је почетак спровођења нових пројеката партнерских иницијатива које финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ) кроз пројекат „Заједно за активно грађанско друштво – АCТ”.

Одобрени пројекти представљају заједничке иницијативе локалних удружења грађана и јединица локалне самоуправе. Циљ пројеката је да се кроз заједничке иницијативе грађанских удружења и локалних самоуправа створе нови механизми за веће учешће грађана у процесу доношења одлука, пружању услуга грађанима на локалу и за повећање мониторинга рада локалних органа власти. Учесницима скупа обратили су се Рихард Коли, директор Швајцарске канцеларије за сарадњу, Јенс Енгели, међународни тим лидер АCТ-а и регионални директор Хелветаса и Маја Стојановић, извршна директорка Грађанских иницијатива.

Обраћајући се представницима удружења и локалних самоуправа Јенс Енгели је рекао да је активно учешће грађана у процесу доношења одлука на свим нивоима власти један је од темељаца демократског и инклузивног друштва. По његовим речима то захтева отворен јавни сектор вољан да сарађује са грађанима и грађанским иницијативама, истовремено претпостављајући грађане и грађанске иницијативе који одговарају на захтеве и потребе, преузимајући своју одговорност. Због тога АCТ, казао је Енгели, партнерске иницијативе види као једно од најважнијих поља интервенције за подршку СДЦ -а цивилном друштву Србије.

Пројекат АЦТ спроводи конзорцијум који чини швајцарска организација Хелветас Сwисс Интерцоопертаион и удружење Грађанске иницијативе из Београда.

Један од 16 градова у којим се реализује Пројекат АCТ је и Град Сремска Митровица, стога су свечаности у београдском Аеро клубу присуствовали Петар Самарџић, заменик градоначелнице Сремске Митровице и Милан Мирић, у име пројектног партнера – Удружења „Регионалне иницијативе Срема”.

Митровачки АCТ пројекат „ОДРЖИВИ РАЗВОЈ ЗА СВЕ – платформа за локални дијалог” за општи циљ има веће учешће представника цивилног друштва и јавности у процедурама доношења јавних политика и одлука на нивоу локалне заједнице, у области заштите животне средине и одрживог развоја.

Пројектом се жели постићи већа видљивост и ојачани капацитети „зелених” и осталих организација цивилног друштва од интереса у Срему за заговарање, учешће имониторинг у процесу доношења одлука на локалном нивоу у областиекологије и одрживог развоја.

Предвиђено је и формирање „Зелене мреже Срема” као званичног социјалног партнера и заинтересованестране при доношењу политика одрживог развоја локалне заједнице у Срему, уз успостављање „Зелене одборничке групе” и механизма „зелене столице” у градском парламенту.