Вести

МАРТИНЦИ И УГЉЕВИК ТРАДИЦИОНАЛНО У АКЦИЈИ ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ

Мартинци – Акција добровољног давања крви организиована је данас у Мартинцима. Учествовало је око 20 људи из Угљевика, који редовно подржавају акцију, и исто толико Мартинчана. Сарадња је обострана већ дужи низ година.

Преко 70 година одржавају се акције добровољног давања крви у Мартинцима. Неколико пута годишње, поред Мартинчана, крв дају и њихови гости из Угљевика из Републике Српске. Сарадања мештана овог села сремске општине и мештана Сувог Поља, код Бијељине траје непрекидно дуги низ година и одвија се на другим пољима.

Акцију добровољног давања крви подржао је народни посланик Томислав Јанковић који је активни давалац крви, похваливши Мартинце као место са највећим бројем давалаца крви у Војводини. Јанковић је данас дао крв по 23. пут.

„Од великог је значаја дати крв посебно сад у летњим данима, када је заиста повећана потреба за даваоцима крви. С обзиром да је сезона годишњих одмора, да људи више путују, нажалост буде више и саобраћајних несрећа и свега оног што изазива потребу да се и даје крв. Велико је задовољство бити данас овде у Мартинцима, обзиром да се ради о месној заједници и људима који су дужи низ деценија препознати као људи који су јако хумани и чија организација овде у селу је заиста јака и на простору нашег града, мислим чак и на простору Војводине да је ово село са највећим бројем даваоца крви у односу на укупан број становника. На њихов позив са великим задовољством сам се придружио акцији”, рекао је народни посланик Томислав Јанковић.

У Мартинцима организују три пута годишње акције добровољног давања крви. Према речима Дарка Гавриловића, председника МЗ „Мартинци” одзив је увек веома добар, у просеку око 35 до 40 људи даје крв у свакој акцији.

Гавриловић се захвалио свим мештанима који су се и данас одазивали и рекао да је веома задовољан што се велик број људи одлучио на ово хумано дело: „Испред овога стоји рад већ 74 године, колико код нас траје традиција добровољног давања крви, а последњих 20 година то води Жарко Филиповић, који са успехом то организује и њему посебна захвалност као и нашим сународницима из Републике Српске, из Угљевика који се радо одазивају на хумане акције. Данас је дошло око 10 до 15 њих али додуше и ми враћамо њима, такође, на обострано задовољство радимо. Ми сарађујемо, не само у овом погледу, већ и у погледу спорта, фудбалских утакмица са ветеранима, интезивног дружења, где размењујемо мишљења какво је код нас стање, какво је код њих стање, једноставно то је вид дружења ка којем морамо тежити, да све што боље радимо и мислим да је то будућност наших међусуседских односа”.

Миленко Савић из Сувог Поља, села код Бијељине учествовао је у данашњој акцији. Иначе припада и Друштву давалаца крви „Рудар” Угљевик, које је највеће друштво давалаца крви у Републици Српској.

„Долазим овде већ 15 година, сигурно, сваке године два, три пута, дакле за сваку акцију и доведем по пет шест људи. Долазе и они код мене, пошто имам активо село. Данас сам дао крв 97. пут. Успоставили смо сарадњу са Мартинцима, долазе и они у Угљевик, па и у Суво Поље, спојило нас је то давалаштво. Почео сам стандардно, у војсци сам дао два пута крв, после сам наставио и до дан данас тако. Леп је осећај кад знаш да ћеш некоме помоћи, спасти живот”, рекао је Савић.

Овом приликом позвао је младе, и све друге људе који могу, да се прикључе оваквим акцијама и дају крв.

Раденко Русин, из Мартинаца, дао је 135. пута крв и каже: „Први пут сам дао крв још 1965. кад сам био у армији, тад сам почео, редовно дајем трипут годишње. Сад сам напунио и године сад више не могу и због тога ми је веома жао. Знам колико крв значи. Мој син је наставио традицију и до сада је дао крв 10 пута.”

Сарадња ова два села се наставља, уследиће слична акција у Републици Српској у којој ће учествовати и Мартинчани. Наредна акција добровољног давања крви биће органиозвана на зиму у Мартинцима.