Вести

МАНИФЕСТАЦИЈА " ГЉИВЕ КАО ХРАНА И ЛЕК"

Лаћарак – Манифестација „Гљиве као храна и лек” одржава се у Лаћарку и на Летенци у организацији Удружења гљивара „Лисичарка”. У Лаћарку је одржана изложба гљива уз дегустацију јела справљених од њих и предавање о узгоју буковаче, а гљиварење је предвиђено за други дан на Летенци.

Удружење грађана „Лисичарка” основано је 2017. године и броји 14 чланова. Основни циљ Удружења је едукација становништва о значају света гљива као и спречавање могућности тровања. Манифестација „Гљиве као храна и лек” одржава се са циљем приближавања овог чаробног царства становништву.

Како је рекла Душица Павловић, директор Агенције за рурални развој Града Сремска Митровица: „Агенција за рурални развој града Сремска Митровица традиционално подржава манифестације оваквог типа. Циљ ових манифестација је вишеструк из разлога што се људи на овај начин упознају са светом гљива, печурака јер гљиве представљају, не само храну, већ и лек. Такође, едукација која је данас спроведена је значајна из разлога што ће људи моћи да се, не само упознају са овим, него и да то буде њихов додатни извор прихода, дакле да се упознају са тим да се могу и бавити узгојем и производњом гљива и продавати их, па самим тим и приходовати.”

У Срему постоје врсни гљивари, до пре неколико година они су били индивидуалци и за њих је знало мало људи, а циљ Удружења је да их окупи и да њихово знање и искуство буде доступно свима који су заинтересовани да нешто више науче о гљивама.

Јелена Милошевић, председница удружења гљивара „Лисичарка” рекла је по чему се ова, четврта манифестација разликује од претходних: „Претходних година смо радили на едукацији људи у смислу здраве исхране и одласка у шуму, ове године смо манифестацију посветили узгоју гљива. Наша манифестација ће представити 11 врста узгојених гљива од којих је девет врло лековито и служи у медицинске сврхе, наравно ту је заступљена комерцијална буковача и браон и бели шампињон. Ово је јединствена манифестација одржана први пут на Балкану, нико никада није направио манифестацију посвећену само узгојеним гљивама. Хоћемо да дамо допринос и да подстакнемо људе да почну да се баве узгојем јер узгој гљива може од буде и у кућним условима, тако доприносимо сопственој здравој исхрани. Уколико се определите за комерцијални узгој буковаче или шампињона то може бити додатни приход. Агенција за рурални развој је то препознала и подржала ову манифестацију баш у циљу подстицања жена да зараде и допринесу кућном буџету.”

У Удружењу гљивара „Лисичарка” има деветоро произвођача гљива који их продају и пет људи који их производе само за себе. Задовољни су потражњом гљива али основни циљ им је да подигну свест грађана о значају заштите човекове околине, као и о важности гљива у природи.

Манифестација ове године траје два дана, после данашње изложбе узгојених гљива и послужења јела справљених од њих у центру Лаћарка, сутра ће се гљивари упутити на терен са Летенке.