Вести

ЛОКАЛНА САМОУПРАВА И ДАЉЕ УЛАЖЕ У ОБРАЗОВАЊЕ

Сремска Митровица – Светлана Миловановић градоначелница и Зоран Ђурић начелник Градске управе за образовање данас су обишли радове који су током зимског распуста изведени у више основних школа. Пропратили су радове у Митровачкој гимназији, ОШ „Трива Витасовић Лебарник” Лаћарак и ОШ „Добросав Радосављевић Народ” у Ноћају.

Локална самоуправа прошле године била је веома активна у области улагања у просветне зграде и образовање уопште. Учествовали су на бројним конкурсима које су расписивали Покрајински секретаријат за образовање и Министарство просвете, тако да скоро да нема школе у Сремској Митровици у којој нешто није урађено, у односу на оно шта су надлежни у тим установама образовања тражили.

Светлана Миловановић градоначелница потврдила је ова значајна улагања: „Локална самоуправа и даље улаже у образовање у све митровачке школе. Да подсетимо само да је у школи у Мартинцима, такође урађен тоалет, као и у Митровачкој гимназији, као и у школи у Ноћају, у школи у Лаћарку, у „Пинкијевој” школи урађена је унутрашња столарија, сала за физичко у школи „Свети Сава”, да не спомињемо салу у школи „Јован Поповић” која вреди 105 милиона динара и ево већ се ради, у Засавици I комплетна реконструкција целе школе. То је оно што смо урадили прошле године, настављамо и даље да пратимо конкурсе и ове године, који се управо објављују у Покрајинском секретаријату за образовање и да напоменем да смо у децембру месецу конкурисали на конкурсу Министарства просвете и то за кров за школу „Јован Јовановић Змај” у Мартинцима и за тоалете у школи у Сремској Рачи. Позивам све директоре школа да нам се обрате да направимо један заједнички план и да нам укажу на то шта је потребно да се уради у њиховој школи. Наравно, не смемо заборавити ни Предшколску установу „Пчелица” која такође има своје планове и своје потребе, тако да ћемо и за њих слати пројекте на конкурсе.”

Обишавши три школе, Основну школу „Трива Витасовић Лебарник” у Лаћарку, Основну школу „Добросав Радосављевић Народ” Подручно одељење у Ноћају и Митровачку гимназију представници локалне самоуправе најавили су и нова улагања.

Зоран Ђурић начелник Градске управе за образовање појаснио је шта је конкретно урађено у овим школама пре почетка другог полугодишта: „Повод за посете овим школама је исти, реновирање тоалета у свим тим школама. Школу у Лаћарку и Митровачку гимназију је финансирао Покрајински секретаријат за образовање, а школу у Ноћају финансирало је Министарство просвете. Овим путем им се захваљујем и надам се да ће та сарадња бити настављена, између школа и локалне самоуправе и министарства тј. покрајинског секретаријата. Вредност радова у Лаћарку је 2.700.000 динара, вредност у Митровачкој гимназији 2.900.000 и вредност у Ноћају 3.500.000 динара. Настављамо даље, пошто је пуно школа, има да се ради, ове године аплицирано је за средства у Покрајинском секретаријату за образовање за кров Основне школе „Свети Сава” у Дивошу, планирано је у Раденковићу изолација школе и тоалети, планирано је Гргуревци, Шуљам кров школе, специјална школа „Радивоје Поповић” кров школе. Набројао сам само неке школе које су аплицирале, видећемо да и остале школе аплицирају при Министарству просвете и покрајинском секретаријату. Радови на реконструкцији школе у Засавици I су близу краја, у следећих 10 до 15 дана треба да буду готови, остало је само под да се заврши, школа је скроз реновирана.”

Радови на тоалетима основних школа извођени су током периода када нема наставе. Изведени су предвиђеном динамиком како би све било спремно за почетак новог полугодишта и безбедан повратак ђака у школске клупе.

Вулетић Златко директор Основне школе „Трива Витасовић Лебарник” Лаћарак захвалио се свима на помоћи: „Захваљујемо се Покрајинском секретаријату за образовање и градској управи Сремске Митровице што су нам омогућили, изашли у сусрет да реновирамо тоалете и успешно завршимо радове. Надамо се да ћемо у будућности наставити добру сурадњу. Било је крајње време да се то реновира и још имамо тоалете који су на чекању да се исто реновирају. Урађена су два тоалета, мушки и женски тоалети, урађено је од почетка до краја, од гуљења до здраве цигле и поново реновирање све од врата, WC шоља, водокотлића, лавабоа итд.”

Вредност радова на реновирању тоалета је 2.783.000 динара. Радови су почели 30. децембра, а завршени 11. јануара 2022. године. Ова школа има 639 ученика.