Вести

КВАЛИТЕТ ВАЗДУХА У ПРВОЈ КАТЕГОРИЈИ

Директор Агенције за заштиту животне средине, Филип Радовић, одржао је у митровачкој Градској кући презентацију о стању животне средине у Србији, са посебним освртом на Сремску Митровицу. У оквиру презентације представљено је стање у области управљања отпадом, квалитета вода, земљишта, а фокус је стављен на квалитет ваздуха. Према његовим речима, Министарство заштите животне средине је у свом Извештају о
стању животне средине у Републици Србији, квалитет ваздуха у Сремској Митровици сврстало у ПРВУ КАТЕГОРИЈУ. Врло значајан помак у односу на 2017.годину када је Митровица били у трећој категорији квалитета ваздуха.

Једини параметар који у Сремској Митровици излази из прописаних оквира тиче се суспендованих честица PM 10,  чији је прекорачење у 2020. години забележено у 48 мерних дана, што је само 13 дана више од максимално прописаних (35), што указује да не постоје драстична аерозагађења ни у овом сегменту. Ова одступања су приметна у хладнијем делу године, што указује на проблематику индивидуалних ложишта.

Да би се такво стање ваздуха одржало и унапредило, од стране ове релевантне институције, указано је на потребу и значај ГАСИФИКАЦИЈЕ.

Како је истакао Петар Самарџић, заменик градоначелнице, изградња дистрибутивне гасне мреже у свим насељеним местима у Сремској Митровици је У ЗАВРШНОЈ ФАЗИ. Гасификацијом комплетне територије се обезбеђује развој привреде у руралним подручјима, већи комфор за домаћинства који пружа мрежна енергија, али остварују и еколошки ефекти. Први прикључци се очекују почетком следеће године, а накнаду за прикључење грађани Сремске Митровице моћи ће да плаћају у 36 месечних рата.

Самарџић је подсетио и да је Град Сремска Митровица реализовао програм енергетске санације стамбених кућа и станова, у оквиру којег је ПОДРШКУ ЗА НАБАВКУ ГАСНИХ ПЕЋИ И КОТЛОВА остварило 35 ДОМАЋИНСТАВА, односно сви који су поднели захтев.

Једна од мера са дугорочним ефектима јесте озелењавање јавних површина. У нашем граду је са озелењавањем започето претходне године, у новембру се наставља садња у зони најфреквентнијих саобраћајница. У изради је плански документ развоја града који се може назвати "зелени ГУП" јер је њиме предвиђено формирање ЗЕЛЕНОГ ГРАДСКОГ ПРСТЕНА.

У оквиру партиципативног буџетирања за 2022.годину, највише гласова Митровчана добио је управо један еколошки пројекат. Ради се о ЕКОЛОШКИМ СЕМАФОРИМА И ЕКОЛОШКИМ САОБРАЋАЈНИМ ЗНАКОВИМА који ће указати возачима да угасе мотор на возилу док чекају зелено светло. Тиме се доприноси да СВИ РАЗМИШЉАМО О ЗАШТИТИ ВАЗДУХА КОЈИ СВИ И УДИШЕМО.