Вести

ЈЕСЕЊА АКЦИЈА „ПОСАДИ СВОЈ ХЛАД“

У оквиру акције „Посади свој хлад“, по други пут ове године на Тргу Ћире Милекића, грађанима је подељено 300 садница белог јасена.

По речима Петра Самарџића, заменика градоначелнице, „Посади свој хлад“ је велика акција озелењавања урбаних површина, коју спроводи невладина организација „Зелени развојни центар“, са којом  је Град Сремска Митровица остварио сарадњу и априла ове године, током пролеће садње, уз велико интересовање грађана. Из тог разлога, акција је поновљена и ове јесени. У сарадњи са Градском управом за социјалну заштиту и заштиту животне средине, подељено је 300 сертификованих садница белог јасена.

Самарџић је најавио и акцију озелењавања јавних површина у зони фреквентних саобраћајница, која ће се десити у наредним данима.  Због великих бетонских површина у овим зонама, садња ће се извршити у жардињерама.
До краја године очекује се и израда елабората озелењавања јавних површина у граду, с обзиром на то да локална самоуправа уз подршку Министарства за заштиту животне средине, планира да  реализује велику акцију планске садње зеленила у граду, са фокусом на индустријске зоне.  Акција ће се реализовати почетком наредне године, у сарадњи са локалним јавним предузећима, а у плану је да се акцији садње прикључе и привредни субјекти који послују у индустријским зонама.

Бели јасен се истиче по ефикасности у чишћењу ваздуха и могућности садње и опстанка у градским срединама. Наиме, корен овог дрвета није агресиван и лако се прима. Достиже висину и до 40 метара, има изразито велике листове који су дуги између 20 и 35 центиметара.

Бели јасен је и веома лековит, његов лист се користи за симптоме болести бешике, бубрега и желуца, од листова се прави лековит чај.