Вести

ГРАДСКИ СПОРТСКИ САВЕЗ О НОВОМ МОДЕЛУ ФИСКАЛИЗАЦИЈЕ

Сремска Митровица – Предавање о теми: Спортско право, спортска инспекција и фискализација клубова у спорту одржано је у организацији Спортског савеза Града Сремска Митровица, у Сали Галерије „Лазар Возаревић”. Предавач је био председник градског савеза Немања Црнић.

Фискални обвезници, међу којима су и велики спортски клубови треба да пређу на нов модел фискализације, у периоду до 30. априла 2022. године, предвиђа Закон о обавезној фискализацији спортских удружења.

Немања Црнић председник Спортског савеза Града Сремска Митровица и предавач рекао је: „Спортски савез Сремска Митровица је један од ретких ако не и једини Спортски савез у Србији, а ја једини спортски радник који има петљу да изађе пред клубове да им каже шта их очекује у следећем периоду и да им објасни шта је заправо фискализација. Покушао сам претходних месеци да контактирам државне органе и успео да сазнам и научим и то ћу вечерас да пренесем нашим спортским клубовима и да их припремим. Ко су заправо клубови који се фискализују моћи ћу да им кажем да ли морају или не морају, да не би себе сутра довели у ситуацију да имају огромне финансијске трошкове и овако се налазе у врло тешкој финансијској ситуацији. Фискализација доноси ред у држави, служи за то да се наплати порез, пре свега порез на додату вредност, на спонзорске уговоре, карте и неке друге финансијске издатке. Сигуран сам да ћу успети кроз неке савете и препоруке да им објасним да могу врло лако да прођу без тога, а они који морају да се фискализују, они су већ велики и имају велика средства.”

Важна је потпуна флексибилност новог система, а то је да је много јефтинији, а да корисници као фискални уредјај могу да користе таблете, рачунаре, мобилне телефоне.

„Едукација је јако битна у свим сферама живота и без ње готово да нема напретка, тако је и у раду спортских стручњака јер ако се едукација на правилан начин имплементира у свакодневни рад, то је добар и готово известан пут успеха, тако да спортски стручњак мора пре свега да буде спреман да усвоји нова знања, да их прихвати, да их примени у свом раду и једино тако може и убрати плодове свога рад и очекиват,и наравно, неки успех,” рекла је Зорана Јаковљевић стручни сарадник Спортског савеза.

Нова фискализација представља процес електронског издавања фискалних рачуна који ће се бележити у пореској управи. Надзор над применом Закона о спорту и прописа донетих на основу закона и инспекцијски надзор обављаће спортски инспектор.