Вести

ГРАД СА ПОКРАЈИНСКИМ СЕКРЕТАРИЈАТОМ НАСТАВЉА УЛАГАЊЕ У ШКОЛЕ

Мартинци – Град Сремска Митровица наставља да улаже у образовање и обнову школских зграда, у сарадњи с Покрајинским секретаријатом за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице. Радове, који су у току, у ОШ „Јован Јовановић Змај” у Мартинцима обишли су Светлана Миловановић градоначелница и Зоран Ђурић начелник Градске управе за образовање са сарадницима.

За чак седам школа и девет пројеката на територији нашег Града додељена су финансијска средства добијена по конкурсу Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице за финансирање и суфинансирање реконструкције, адаптације, санације, инвестиционо и текуће одржавање објеката установа основног, средњег образовања и васпитања, ученичког стандарда и предшколских установа на територији АП Војводине за 2021. годину.

Како је рекла Светлана Миловановић градоначелница: „Локална самоуправа наставља и даље да улаже у образовање, наравно и у основне и у средње школе, а и у предшколско образовање, заједно са Покрајинским секретаријатом за образовање. Сада смо у Основној школи „Јован Јовановић Змај” у Мартинцима, они су преко конкурса покрајинског секретаријата добили два милиона и 800 хиљада динара за реконструкцију дечјих тоалета. Радови су у току, а у овој школи ћемо још радити легализацију која је такође у току, односно озакоњење објекта, што ће руководству школе пуно значити јер ће на тај начин моћи да конкуришу на свим конкурсима и код републике или покрајине, за све оно што ће им у наредном периоду требати. Овде је планирано да се од ове школске године уведе још једна група предшколаца, деце од пет и шест година, због потреба овог села, и те ће просторије бити дате на коришћење Предшколској установи „Пчелица” што се ради на иницијативу родитеља и уз помоћ Месне заједнице „Мартинци” и Града Сремска Митровица. Такође ћемо реконструисати и четири учионице у Основној школи „Јован Поповић” за исту намену, наиме, оне ће такође бити додељене Предшколској установи „Пчелица” и на тај начин ћемо смањити листу чекања, а она је за сада повелика у граду. Крајем августа се очекује да ће почети радови на реконструкцији сале за физичко у Основној школи „Јован Поповић” за то је предвиђен део средстава од Покрајинске владе, део средстава је суфинансирање Града. Ради се и легализација сале за физичко Прехрамбено-шумарске и хемијске школе, за шта је Град издвојио око 900.000 динара. Основна школа „Бошко Палковљевић Пинки” добила је средства од Покрајинског секретаријата за образовање, милион и 500.000 динара за промену унутрашње столарије, односно унутрашњих врата, Митровачка гимназија је добила средства у износу од милион и 300.000 динара за реконструкцију санитарних чворова у самој школи и Дом ученика средњих школа за промену туш кабина. Основна школа „Добросав Радосављевић Народ” Мачванска Митровица Одељење у Засавици, су добили средства из Министарства правде из опортунитета, у вредности око 10 милиона динара за реконструкцију читаве школе. Тако да можемо рећи да ће ово лето, овај летњи распуст заиста бити радан, наравно уз велику подршку и локалне самоуправе.”

Биће сређиване, понегде и легализоване школске зграде, сале за физичко, мокри чворови, а у неколико школа ће бити адаптиране учионице за предшколце. У свим овим пројектима део средстава финансира и наша локална самоуправа, а негде је и сама носилац пројекта.

Зоран Ђурић начелник ГУ за образовање је рекао: „Пре свега бих похвалио директоре школа који су аплицирали, заједно са локалном самоуправом, према покрајини и мислим да смо локална самоуправа која је највише средстава добила од покрајине у овој години, тако да очекујем да се и следеће године настави тај леп и добар тренд сарадње Покрајинског секретаријата за образовање и наше локалне самоуправе, то јест школа, основних и средњих. Очекујемо као и ове године што се ради овде лети, да имамо још исте такве радове и у гимназији, остало је још пар, да кажемо мањих школа за које се надам да ћемо у следећих годину, две дана и њих успети и да реновирамо и са поносом да кажемо, да ће у року од пет, шест година све школе изгледати онако како треба школе да изгледају, с обзиром да дуги низ година није ништа било улагано у образовање. Средства која се сада се улажу ће се вратити 100 пута више.”

Директорица ОШ „Јован Јовановић Змај” у Мартинцима Весна Владисављевић захвалила се Покрајинском секретаријату и Граду Сремска Митровица на овој, како је рекла, највећој инвестицији у њихову школу у последњих десет и 15 година. јер без њих ово не би било могуће.
Митровачке установе образовања укупно су добиле средстава од Покрајинског секретаријата за образовање и Града Сремска Митровица:
Митровачка гимназија (финансирање адаптације санитарних чворова) 2.900.000 динара,
ОШ „Јован Јовановић Змај” у Мартинцима (инвестиционо одржавање ученичких тоалета) 2.800.000 динара,
Дом ученика средњих школа (финансирање текућег одржавања – замена туш када у купатилима) 1.318.000 динара,
ОШ „Јован Јовановић Змај” у Мартинцима за услугу израде затеченог стања (за озакоњење објекта основног образовања) издвојена је 703.000 динара.
Прехрамбено-шумарска и хемијска школа за израду пројектне документације за озакоњење фискултурне сале издвојено је 990.000 динара, ОШ „Јован Поповић” из текуће буџетске резерве за реконструкцију и адаптацију просторија старог објекта школске зграде који ће бити дат на коришћење за потребе ПУ „Пчелица” издвојено 3.278.640 динара,
ОШ „Јован Поповић” потписан уговор са Покрајинском владом о додели финансијских средстава за реализацију пројекта реконструкције и доградње фискултурне сале у школи, у износу од 73 милиона динара и средстава АПВ из средстава апв и 33 милиона динара из средстава Града Сремска Митровица
ОШ „Добросав Радосављевић Народ” за реконструкцију школске зграде у Засавици издвојено је 9.766.086 динара.
Радовима је присуствовао и Игор Вујић, мали градоначелник који је изразио задовољство што се улаже у ову школу и што се његова школа побољшава.