Вести

ГРАД НАГРАЂУЈЕ СВЕТСКЕ ШАМПИОНЕ ИГОРА КОВАЧИЋА И БОЈАНА КЛИЧАРИЋА

Сремска Митровица – Поводом освајања медаља и учешћа у репрезентацији Србије на Светском првенству у куглању које је одржано у октобру у граду Тарноwо Подгорне (Пољска) приређен је пријем у Градској кући у Сремској Митровици Игору Ковачићу и Бојану Кличарићу. Светским шампионима уручене су новчане награде.

Два светска шампиона Бојан Ковачић и Игор Кличарић већ неко време су чланови куглашке репрезентације Србије, која је ове године по шести пут освојила титулу првака света.Освајаче златних медаља који су и наши суграђани, угостили су начелник Градске управе за културу и спорт Васиљ Шево и генерални секретар Спортског савеза Града Сремска Митровица Немања Црнић.

Начелник Градске управе за културу и спорт Васиљ Шево у име Града, Градске управе и своје лично име честитао је освајачима медаља и додао: „Ми смо већ шест пута прваци света, четири пута заредом, а у последња два првенства 2019. у Чешкој и сада у Пољској смо у великим финалима савладали, могу слободно да кажем куглашку велесилу, репрезентацију Немачке. Ови супермомци су своје прве куглашке кораке начинии у Куглашком клубу „Срем” у Спортском центру „Пинки”, спортски стручњаци су видели, одабрали, препознали у њима таленат и наравно они су уз свој предан рад и велики труд дошли до ових спортских висина. Наши суграђани Игор и Бојан су јако млади и очекујемо да и у наредним годинама поново освајају светске шампионате. Град ће супершампионе, прваке света наградити једнократним новчаним износом од 50 хиљада динара. Посебно им се захваљујем што су на овакав начин представили Митровицу и желим им пуно успеха у даљим каријерама, а обзиром какве су резултате до сада постизали, сматрам да ће тако радити и у будућности.”

Похвалио је и чланове Управног одбора Куглашког клуба „Срем” препознавши их као људе који су, такође, заслужни за велике успехе клуба и овог, мало запостављеног, спорта. Истакао је да наши митровачки шампиони имају претходних неколико година континуитет резултата, што указује да су заиста сјајни момци, врхунски спортисти, за шта су ове медаље још један доказ.

Игор Ковачић носилац златног одличја захвалио се на пријему, пажњи и награди и рекао: „Пут је био тежак, припреме репрезентације су текле мало отежано јер доста играча игра у иностранству, нисмо имали слободне викенде, играли смо лиге, па екипа није била заједно али када смо отишли на Светско првенство сви смо функционисали као један, били смо увек заједно, дружили смо се, правили атмосферу. Играли све смо боље и боље, успели смо да оборимо и светски рекорд за 128 чуњева, екипни светски рекорд, наш играч је скинуо у истој утакмици и појединачни светски рекорд, тако да смо сад неприкосновени и мислим да ће тај светски рекорд јако тешко да се обори у будућности. Бојан сад био први пут са нама на Светском првенству, мени је драго да смо из нашег града нас двојица представљали нашу Србију, нашу Сремску Митровицу и успели у нечему за шта смо тренирали. Показали смо да смо најјачи на свету. Сад настављамо даље у нашим лигама, тренутно сам у клубу у Немачкој и спремамо се за будућа такмичења.”

Куглашка репрезентација Србије, подсећамо, оборила је екипни светски рекорд у полуфиналном дуелу против Словачке на овогодишњем Светском првенству у Пољској и он сада износи 4.140 чуњева. Игор Ковачић игра за немачки клуб „Рот вајс” Зербст, а Бојан Кличарић у нашем најбољем клубу, КК „Београд”. За сениорску репрезентацију Србије наступали су иако су по годинама били много млађи и одавно су стандардни репрезентативци и носиоци игре на свим такмичењима.

„Захвалио бих се на овом пријему и награди Града Сремска Митровица, моји утисци су после овог првенства изванредни, добио сам прилику да први пут наступам у сениорској конкуренцији на овако великом такмичењу, са онима са којима сам у јуниорској конкуренцији већ имао прилику да играм и да освајам медаље. Мени је драго што сам могао да будем део такве екипе, где смо сви били на врхунском нивоу, конкуренција је то захтевала, морали смо да будемо најбољи од најбољих да би остварили резултат. Светско првенство је било на јако високом нивоу, резултати такође, многи играчи су оборили своје личне рекорде. Наравно увек ми је драго што могу да добијем прилику да играм и са Игором Ковачићем, већ имамо заједно много успеха и у јуниорској конкуренцији, а сада ево и у сениорској конкуренцији”, рекао је Бојан Кличарић.

Обојица су своје прве куглашке кораке направили још као пионири у куглани у Пословно спортском центру „Пинки”. Одмах се видело да су вансеријски таленти за овај спорт, па су прошли све репрезентативне селекције од пионира, кадета, омладинаца и сада сениора.

Репрезентација Србије освајала је светска првенства 2009, 2011, 2015, 2017, 2019. године и сада 2021.