Вести

ГОДИШЊИ КОНЦЕРТ ФОЛКЛОРНОГ АНСАМБЛА "БРАНКО РАДИЧЕВИЋ"

Сремска Митровица – Годишњи концерт Фолклорног ансамбла „Бранко Радичевић”, под називом „Ови дани дуги, летњи” одржан је на Житном тргу. Организује га Центар за културу „Сирмијумарт”, под покровитељством Града Сремска Митровица и уз подршку Управе за културу и спорт.

Уз музичку пратњу „Народног оркестра”, сценским наступом, који обухвата музику, игру, песму, карактеристичне и разноврсне кореографије и народне ношње, извођачи су представили део фолклорне традиције нашег народа – од дечјих игара, сплетова игара и песама из различитих делова наше земље, до приказа неких од обичаја и слично.

Прве вечери, на концерту на летњој сцени на Житном тргу представили су се чланови Дечјег ансамбла и њихови гости из Мартинца, Босута и Кузмина. Васиљ Шево начелник Управе за културу и спорт Града Сремска Митровица изразио је задовољство што, после годину и по дана могу да организују овакав један културни догађај и најавио богато културно лето у нашем граду.

„Градска управа за културу и спорт има план да организује и реализује низ сличних манифестација преко својих установа културе, формирали смо радну групу која је направила календар догађаја. Током јула у оквиру манифестације Културно лето на Сави, буквално ћемо лето пребацити на градску плажу и те манифестације прилагодити нашим најмлађим суграђанима. Биће забавни и едукативни програми где ће они уз игру, кроз радионице да науче, пре свега, о својој култури, историји, научиће и о томе шта наше установе културе раде, која је њихова делатност. У августу нас чека наш главни, капитални догађај, наш бренд града, највећи културни догађај, то је Срем фолк фест који неће бити обима као претходних година али неће бити ни мање интересантан. Потом, користим прилику да најавим спектакуларан концерт, 17. августа, мислим да уназад неколико година није тако нешто слично организовано, мислим да ће то бити својеврстан спектакл, такође на Житном тргу, то је концерт Војвођанског симфонијског оркестра у оквиру турнеје по седам градова Војводине, ми смо успели да будемо један од домаћина овог својеврсног спектакла,” рекао је начелник Шево.

Најавио је и манифестацију Вински парк која ће бити одржана крајем августа у градском парку, када ће посетиоци моћи да уживају у добром вину, доброј музици, дружењу, дегустацији домаћих производа и позвао све да дођу и да заједно уживају.

Почетком летње сезоне, већ традиционално Фолклорни ансамбл „Бранко Радичевић“ приређује годишњи концерт према речима Драгана Ђорђевића уметничког руководиоца ансамбла. На тим концертима приказује се оно што су радили током године.

„У претходном периоду, нажалост, због пандемије које је била годину и по дана, нисмо могли пуно да радимо, али током последња два, три месеца, од кад смо се поново окупили, успели смо да спремимо овај годишњи концерт. Трајаће два дана тј. две вечери, вечерас наступа Дечији ансамбл и гости из Мартинца, Босута и Кузмина, има око 150 учесника. Сутра је концерт Првог ансамбла, ветерана и Народног оркестра, негде око 80, 90 учесника. Имаћемо прилике да прикажемо и нова остварења, нове кореографије које су припремљене. Надам се да ће публика уживати ове две вечери, ово је прва, већа манифестација после паузе од годину и по дана, колико нас је пандемија омела да тако кажем, да радимо нормално и видим да сви жељно то ишчекују, и публика, и извођачи, тако да се надам да ће бити лепо и да ће сви уживати,” рекао је Ђорђевић.

Слаба киша је ипак омела део концерта и малишани су кратко наступали. Организатор концерта и сви учесници са својим уметничким руководиоцима, упутили су свима топлу добродошлицу на концерт, и заједно са публиком, уживали су у, ипак делимично изведеном наступу најмлађих.

Друге вечери, односно 2. јула 2021. године, концертом који почиње у 20 часова, представиће се чланови Првог ансамбла, такође са гостима.