Вести

ГАСИФИКАЦИЈОМ ДО ЧИШЋЕЊА, ОЗЕЛЕЊАВАЊЕМ ДО ОСВЕЖАВАЊА ВАЗДУХА

Пре неколико дана, одборничка група „Александар Вучић – за нашу децу“ Сремска Митровица, поднела је иницијативу за формирање такозване зелене одборничке групе која ће се бавити еколошким темама са нагласком на озелењавање јавних површина, које има не само еколошке него и бројне друге позитивне ефекте. Управо је то и био разлог за одржавање конференције за медије, којима се обратио Петар Самарџић, заменик градоначелнице.
Самарџић је похвалио ову иницијативу, наводећи да ће је градско руководство прихватити и подржати, као и све друге иницијативе које за циљ имају унапређење квалитета живота Митровчана.По његовом мишљењу, прави је моменат за овакве зелене иницијативе, сада када се спрема и План развоја града за период 2022. до 2030. године.
Према речима заменика градоначелнице, Град Сремска Митровица је неке од еколошких мера већ почео да примењује, посебно вођени планираним мерама из акционог плана за заштиту квалитета ваздуха на територији Града Сремска Митровица. На територији града и свих села врши се гасификација, што је започето прошле године, инфраструктурни радови су у завршној фази, а први нови прикључци могу се очекивати почетком следеће године.Напоменуо је и то да ће подношење захтева за прикључке бити омогућено у градском услужном центру, а накнаду за прикључење на гасну мрежу сви Митровчани ће моћи да плаћају на рате, са периодом отплате од три године. Процењује се да око 11.000 домаћинстава још увек користи грејање на чврсто фосилно гориво (дрва и угаљ) што је много мање него што има корисника у Топлификацијама и Сремгасу, па локална самоуправа има циљ да што више домаћинстава пређе на грејање на гас, што је еколошки најприхватљивије гориво. Продукт сагоревања гаса је пара, нема емисије угљен-диоксида, сумпор-диоксида, и оно што је најважније нема „ПИ ЕМ“ честица, које и представљају највећи проблем код аерозагађења.
Озелењавање јавних површина је такође већ започето, до сада је посађено пар хиљада садница различитог сортимента, посебно у мачванским селима, али како наводи Самарџић, тај број мора у великој мери да се повећа, и то у зонама где је најфреквентнији саобраћај као и у индустријским зонама, уз формирање нових паркова у градском језгру. Како је најавио, у наредном периоду,градске саобраћајнице ће добити и нове еколошке семафоре и еколошке саобраћајне знакове. Идеја је да се гасификацијом и смањењем загађења из саобраћаја утиче на чишћење ваздуха од суспендованих честица, а озелењавањем на освежавање ваздуха.
Тренутно се спроводи и процес енергетске санације породичних кућа, где се поред уградње столарије и изолације, субвенционише и набавку гасних котлова и пећи на пелет код којих нема аерозагађења као код грејања на чврсто гориво. Пре две године еколошки је унапређен и систем јавног превоза увођењем аутобуса са EURO6 моторима, а крајем прошле године је извршена замена јавне расвете у граду и свим селима, новим LED светиљкама, које поред енергетских уштеда утичу и на редукцију емисије угљен диоксида у атмосферу.
У Сремској Митровици се врши мерење загађености ваздуха, на четири локацијe, и према резултатима мерења најприметније загађење ваздуха је у зимском периоду, што указује на проблем у индивидуалним ложиштима на чврсто гориво. Не желивши да нагађа, Самарџић је најавио да ће се локална самоуправа обратити Агенцији за заштиту животне средине, референтној институцији, која ће сагледати извештаје о аерозагађењу на територији града, презентовати их грађанима Сремске Митровице и као надлежни орган сугерисати адекватне мере, и корективне и превентивне, које треба предузети да би се достигле и одржале толерантне вредности.
За крај конференције, Самарџић се осврнуо на почетак свог обраћања и иницијативу за формирање зелене одборничке групе, oбавестивши јавност да је Граду Сремска Митровица одобрен пројекат од стране Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ), чији је циљ унапређење инклузије грађана у локални дијалог у области екологије, а једна од активности које ће се имплементирати кроз пројекат је управо формирање зелене одборничке групе, зелене мреже на нивоу Срема и увођење концепта зелене столице у градском парламенту. Ове пројектне активности у складу су са Архуском конвенцијом коју је ратификовала и Народна скупштина Републике Србије, а којом је дефинисано да свако има право на здраву животну средину и на благовремено и потпуно обавештавање о њеном стању.