Вести

ЕТНО МРЕЖА И АРР ЕДУКУЈУ ЖЕНЕ У ПИСАЊУ ПРОЈЕКАТА

Сремска Митровица – Радни састанак на иницијативу „Етно мреже” и Агенције за рурални развој Града Сремска Митровица, одржан је у циљу едукације и оснаживања жена у писању пројеката. Деловањем Етно мреже, бројни стари занати и традиционалне технике сачувани су од заборава, а рукотворине жена уврштене на Националну листу нематеријалног наслеђа.

Етно мрежа окупља произвођаче рукотворина, занатска удружења и задруге које израђују аутентичне рукотворине применом традиционалних техника. Састанку о афирмацији женског предузетништвау сали ИВ Градске куће, поред иницијатора и организатора, присуствовале су жене предузетнице са нашег подручја.

Душица Павловић, директорица Агенције за рурални развој Града : „Ово је обука о писању пројеката жена и о конкурсима који се тичу жена и женског предузетништва. Организована је у сарадњи са Етно мрежом и прва је у низу обука које ће се у овома смислу организовати, а тичу се женског предузетништва. Ради се о пројектима који постоје на различитим нивоима власти, дакле било на министарствима или на покрајини, тако да, уколико је женско предузетништво тема тих пројеката, жене могу да аплицирају. Врло често проблем буде управо писање пројеката зато што се оно као такво вреднује.”

Циљ Етно мреже је очување традиционалног наслеђа кроз оспособљавање и економско оснаживање жена и младих за тржишну производњу рукотворина. Основана је у мају 2005. уз подршку УСАИД-а и израсла је у водећу струковну организацију која пружа обуку, стручну подршку и поставља стандарде у производњи рукотворина за своје чланове.

Ива Радић координаторка Етно мреже овај састанак види као наставак успешне сарадње : „Пројекат се одржава као наставак успешне сарадње са Градом Сремска Митровица. Пре неколико година одржали смо обуку за самосталног произвођача рукотворина и научили одређен број жена да производи рукотворине у техници пустовања, данас су те жене водеће у производњи рукотворина у тој техници и већ дуго времена протокол Владе Србије, ресорна министарства и сви партнери Етно мреже користе те њихове рукотворине и те жене имају пуне руке посла. Пројекат који данас одржавамо овде јесте обука на тему писања и реализације пројеката и подржана је од стране You are Woman Србија и такође планирамо да наставимо са обукама где ћемо научити жене финансијском управљању, како да те пројекте оправдају код донатора, како да своја удружења успешно воде и да финансијски немају никаквих проблема.”

Након овог дела пројекта биће одржана обуку о промоцији на друштвеним мрежама где жена могу, осим кроз Етно мрежу, кроз Град Сремску Митровицу, да пласирају своје производе и овим модерним путем, тј. онлајн.

Етно мрежа се залаже за економску и друштвену афирмацију произвођача рукотворина и спроводи мере којима традиционално наслеђе ставља у службу локалног развоја и запошљавања.