Вести

ЕЛЕКТРИЧНА МРЕЖА У ВИКЕНД НАСЕЉУ У МАНЂЕЛОСУ

Манђелос – Струја је стигла у викендице у насељу Манђелошка планина, што ће решити проблеме мештана, викенд туриста али и поспешити развој сеоског туризма. Вредност пројекта електрификације овог викенд насеља је 50 милиона динара, а финансиран је од стране Електродистрибуције Србије.

Електрификација викенд насеља данас је постала неопходан услов за даљи развој микросредина, посебно кад је реч о руралном туризму. Нова електрична мрежа пуштен је у рад у викенд насељу Манђелошка планина, надомак Манђелоса, а техничком пријему присуствовали су Светлана Миловановић градоначелница Града Сремска Митровица са сарадницима и председник МЗ „Манђелос” Ранко Тривуновић.

Како је рекла Светлана Миловановић градоначелница Града Сремска Митровица: „У претходна четири месеца изграђена је електроенергетска инфраструктура, овде у викенд насељу Манђелос и тиме смо решили вишегодишњи проблем у овом нашем, највећем фрускогорском селу. Урађено је око 10 км инфраструктуре и две трафостанице које су потребне за људе који на овом подручју и живе. Укупно је до сада пријављено 60 корисника, а капацитет је већи, капацитет је око 200, тако да сви они који су заинтересовани за додатне информације могу да се обрате електродистрибуцији вредност овог пројекта је 50 милиона динара.”

Душица Павловић, директорица Агенције за рурални развој Града Сремска Митровица рекла је да се увођењем струје у викенд насељу у Манђелосу, решава вишегодишњим проблем који су имали мештани викенд насеља али и људи који су се бавили и баве се сеоским туризмом на овом простору.

„Овде имамо укупно три сеоска туристичка домаћинства, а исто толико имамо домаћинства који желе да се региструју. Приликом обилазака тих домаћинстава увидела сам да им је то велик проблем, да не могу те капацитете туриста који им долазе, да изнесу и да им је струја представљала велики проблем. Дакле, данас можемо слободно да кажемо да им је тај проблем решен и ово јако значајно, не само за сеоски туризам, него је значајно и за село и за оживљавање свих наших села и овог села. Када имате сеоска туристичка домаћинства и кад се она све више отварају и мештани села укључују се у рад тих домаћинстава, дакле имамо и ново запошљавање али исто тако и пласирање производа из села, било сухомеснатих, млечних и осталих. Имам три регистрована сеоска туристичка домаћинства, три су у најави и већ су фази изградње и коришћења подстицајних средстава и једно је и аплицирало за добијање дозволе за обављање делатности сеоског туристичког домаћинства, укупно их је шест. Имамо три сад регистрована и три су у фази изградње и аплицирања за разне субвенције али исто тако и они морају да добију решење од јединице локалне самоуправе да обављају делатност”, рекла је Душица Павловић.

Данас је извршен технички пријем и пуштена је у рад електричне мреже на задовољство Манђелошана. Ова велика улагања урађена су на иницијативу мештана. Захвалност у њихово име и своје лично, изразио је Ранко Тривуновић председник Савета месне заједнице „Манђелос”.

„Хтео бих прво да се захвалим директору Електродистрибуције Србије господину Бојану Атлагићу што је нашао разумевања да уђе у ову инвестинацију која је много значајна за село Манђелос као и викенд насеље. Пошто имамо око 420 викендица мислим да је добар потези и за туризам и за општи развој, пошто су ово оброноци Фрушке горе. Желим да се захвалим и господину Владимиру Санадеру директору огранка Електродистрибуција Србије за Сремску Митровицу. Наше село је доста уређено, викенд насељу мислим да још мало уредимо путну инфраструктуру, да асфалт урадимо и то је то, имамо све. Воду имамо гас смо довели, мислим да смо ми једини који су гас довели у викенд насеље”, рекао је Тривуновић.

Један од власника или како сам каже, газда, једног сеоског туристичког домаћинства Борис Дошен, ово је значајан потез за све њих који овде имају имање.

Према Дошеним речима: „Нисмо имали струју, имали смо соларну али нико не зна какве су то муке без струје у оваквом домаћинство јер све што се ради, ради се преко Смедеревца и преко осталих ствари и у пола лета. То су баш да не кажем праве муке. Сад када долази струја то нам веома много значи, посао ће нам бити олакшан. Многе ствари смо носили за Митровицу, кући, да би се одрадиле тамо јер има струје, а овде соларна енергија то не подржава. Свако годишње доба вуче неке своје послове, а што се тиче домаћинства и одржавања за све је задужена супруга.”

Идеја је да се покуша да се помогне људима који имају сеоска туристичка домаћинства на обронцима овог дела Фрушке горе, како би се допринело даљем развијају руралног туриза, самим тим развија се и наша микросредина.