Вести

ЕКОЛОШКИ СЕМАФОРИ КРОЗ ПАРТИЦИПАТИВНО БУЏЕТИРАЊЕ

Укупно је гласало 2133 грађана, све до 22. октобра, гласало се лично и електронским путем. Претходних година гласало се искључиво на гласачким листићима, а прошле године је ситуација навела градску власт да уведе и електронско гласање, путема сајта и мејла. Ове године електронски гласови грађана су превагнули, тачније 601 глас стигао је путем анкетног листића у Услужном центру, а 1532 гласа стигла су мејлом или анкетом преко сајта.

Према резултатима гласања грађани су одлучили шта ћемо да радимо у 2022. години, навео је Душко Шарошковић, начелник Градске управе за буџет и локални економски развој: „Постављаћемо еколошке семафоре и еколошке саобраћајне знакове, то је пројекат који је убедљиво заузео прво место и има укупно 711 гласова, у односу на декоративну расвету на мосту Св. Иринеја која је друга са 569 гласова. Како ће у градском буџету за 2022. годину за реализацију ових пројеката бити опредељено пет милиона динара, а имајући у виду да ће вредност еколошких семафора бити нижа од овог износа, могу рећи да ће и декоративна расвета на пешачком мосту бити постављена у наредној години. Издвојићемо сигрно два, до три милиона за постављање еколошких семафора, кад инжењерска служба утврди тачне локације и њихову опремљеност, као и број семафора, док се процењује да ће декоративна расвета на мосту Светог Иринеја коштати око три милиона, укупно смо планирали тих пет милиона, тако да верујем да ћемо и други пројекат реализовати.”

Постоји још једно партиципативно буџетирање, наводи начелник Шарошковић, они сваке године издвајају 2,5 милиона средњим школама да ученички парламенти изгласају пројекат у свакој школи у вредности од по 500.000 динара. Оно што је ђацима потребно у школи, на тај начин се обезбеди и реализује из буџета, тако да поред овог начина да задовољавања потреба грађана у микросрединама, задовољавају и потребе ученика у средњим школама.