Вести

ЕКОЛОШКА АКЦИЈА УКЛАЊАЊА СМЕЋА И ЧИШЋЕЊА КАНАЛА

Сремска Митровица – Волонтери, активисти Удружења грађана „Ударник” организовали су акцију чишћења канала код касарне. Акција је попримила општедруштвени карактер, јер је у питању здравље и добробит свих становника, посебно тог дела нашег града. У овом подухвату подржала их је и локална самоуправа.

Грађани и волонтери, активисти Удружења грађана „Ударник” организују еколошку акцију уклањања смећа, чишћења зелене површине и канала код митровачке касарне. Волонтере су данас посетили Светлана Миловановић градоначелница и Дражен Риђошић начелник Градске управе за социјалну, здравствену и заштиту животне средине са сарадницима.

Очишћено је смеће из канала и на приобаљу које се ту таложило и сакупљало, стварајући велике проблеме житељима у околини. У акцији чишћења канала активно учествује око 30 волонтера, од укупно 50 чланова бригаде „Ударник”, која је формирана пре три године, махом од некадашњих акцијаша, коју су, према речима Маринка Кршића, градили од 1972. целу Југославију. Ентузијасти су се окупили са жељом да своје знање и велико искуство пренесу млађима.

Маринко Кршић, члан удружења додаје: „Имам посебну част да поздравим све медије, нашу градоначелницу и све остале. Формирали смо на нивоу Града Сремске Митровице удружење грађана јер живимо за Сремску Митровицу. Главни циљ бригаде „Ударник” је да улепшамо свој град, живимо за њега, живимо за природу, да вода, земља и све остало буде чисто, ми желимо да Митровица буде у цвећу, не у смећу. Едукујемо грађане, а неко долази и баца ово, треба велике, ризичне казне за онога ко баца смеће, ко загађује воду. Чистили смо и фарбали чесме, прикључила нам се и омладина, многи грађани, све смо финансирали из својих средстава, а ове године смо конкурисали и код Града Сремска Митровица, одобрена су средства. Познати смо, долазе нам бригадири из целе еx Југославије, био сам некад комадант, долазе, моле да се побратимо с њима. Добили смо највећа признања у Југославију, градили смо Летенку и још много, много шта. Грађани могу да нам се прикључе, врата су отворена свима, ко год жели може да дође у бригаду и да ради.”

Остоја Перић командант радне акције чишћења канала каже да су почели да раде пре 38 дана, било је јако тешко јер се формирала илегална депонија која је у широким размерама у близини касарне загађивала животну средину, воду, ваздух и земљиште, због чега су решили да у овој години то буде њихова прва радна акција.

„Приводимо акцију крају, радићемо још сутра и у суботу, 40. дан, када ћемо одвести све што смо до сада очистили. Ми смо чистили канал али је и канал чистио нас, од мржње, лоших мисли, а градио у нама љубав и самопоуздање. Иако смо били некад прекаљени акцијаши и свако од нас је носилац бар по три ударничке значке на савезним радним акцијама, које су биле теже од ових, пошто нисмо више млади, нама је и ова акција јако тешка али смо је са успехом извели. Поставићемо табле да се забрањује бацање смећа и да се подручје налази под видео надзором, замолили смо војне власти и команданта касарне да, пошто су камере већ окренуте овамо, снимају ако би дошло до бацања смећа. Јако је битно да се више не баца смеће у ове канале који су они на ободу града”, рекао је Перић.

Најављују наставак оваквих акција, крајем септембра и у октобру планирају две радне акције, да наставе чишћење тог канала који се завршава у Лаћарку, код рампе, уз пругу, у октобру ће очистити економске пруге од главне железничке станице до Митрошпера и на другу страну до Луке Легет.