Вести

ДОДЕЉЕНИ УГОВОРИ ЗА ЕНЕРГЕТСКУ ЕФИКАСНОСТ КУЋА И СТАНОВА

Сремска Митровица – Власници кућа и станова, њих 87 којима су одобрене субвенције за реализацију мера енергетске санације потписали су уговоре у Градској кући. Град Сремска Митровица је од Министарства рударства и енергетике за те намене добио три милиона динара, а исти износ средстава издваја и наша локална самоуправа.

Уговори са грађанима о енергетској санацији кућа и станова, по основу програма енергетске санације на територији Града Сремска Митровица потписани су данас. Тако се наша локална самоуправа нашла међу 67 општина које су добиле средства на конкурсу Министарства рударства и енергетике.

Како је рекао Милош Мишковић председник Комисије за енергетску санацију породичних кућа и станова на територији Града Сремска Митровица: „Поводом јавног конкурса који је расписао Град Сремска Митровица за суфинансирање мера енергетске санације породичних кућа и станова на нашој територији, данас смо потписали 87 уговора са грађанима који су прошли на овом конкурсу и који су остварили услове за енергетску санацију својих породичних кућа и станова. Град Сремска Митровица неће стати на овој мери већ је и за следећу годину у свом буџету предвидео много већи износ, тако да је ово тек почетак и следеће године ћемо такође расписати конкурс где ће грађани моћи да се пријављују за енергетску санацију породичних кућа и станова.”

Одобрено је 87 пријава на територији наше локалне самоуправе, а највише је грађана заинтересовано за замену столарије. Грађани су добили помоћ за реализацију још две мере – уградња термичке изолације зидова и кровова и набавка и уградња котлова на гас, биомасу и пелет.

Јелена Шимић из Насеља Матија Хуђи добила је субвенције за замену столарије: „Стара је зграда, имала сам ћебад до сада у прозорима, међутим сада када се прозори замене, надам се да ће бити и топлије у стану и да више нећу морати стављати ћебад. Видим да су већином жене дошле да потписују уговоре и ја бих их охрабрила да не кажу жене су газде у кући, већ жене су основица ове земље, породице и државе уопште. Жене, мајке, домаћице држе породицу на окупу, састављају крај са крајем, школују децу, равнотежа је у држави и својој деци пружа самопоуздање да иду дигнуте главе кроз живот, а не да све чекају на тацни. Зато кажем, жене треба да се боре, ја сам се изборила за своју децу дошла сам са два кофера и са двоје деце и изборила сам се за своју децу, завршили су факултете, остају у овој општини, волимо овај град и захвални смо Граду на свему што нам пружа, поготово потпредседнику министру Недимовићу и нашем председнику Србије Александру Вучићу. Имамо пуно поверење у овај град и у ову Србији. Живела Србија!”

Програмом је предвиђено да ресорно министарство и локална самоуправа финансирају до 50 посто инвестиције, а половину трошкова сносе корисници. Овим се омогућава уштеда електричне енергије за 40 посто, тиме се поред смањења потрошње енергије, смањује и емисија угљен диоксида за 58 тона, речено је на свечаности доделе уговора.

Милан Мијатовић из Мале Босне добио је субвенцију од 50 посто од укупне вредности инвестиције. То је значајан удео и веома је подстицајан. Захвалио се градској управи и министарству: „Треба да заменим столарију, стара је и дотрајала и решио сам да конкуришем за адаптацију, односно замену столарије. Захваљујући Граду који је учинио велику услугу али претходно Влади и Министарству за енергетику омогућили су нам и олакшали да лакше заменимо столарију да нам буде топлије у дому.”

Овим пројектом биће унапређена термо-енергетска слика домова Митровчана. Мере су пример добре праксе министарства и путем конкурса и сарадње са локалним управама ће стићи до свих грађана који имају потребе за побољшањем енергетске ефикасности својих домова.

„Планирао сам већ да променим столарију, пошто је зграда из 1975. године и кад сам чуо да је објављен конкурс за промену столарије у Митровици, пријавио сам се и искрено нисам ни рачунао да ћу проћи али прошао сам. Захваљујем се Граду и првенствено држави што је решила да помогне јер није мали ни износ, а и помоћ је довољна да се са неким приватним улогом замене прозори. Захваљујем се што сам успео да прођем и што ћу успети да заменим столарију захваљујући Граду и држави” , рекао је Драган Катанић из Насеља Матија Хуђи којем су такође одобрена средства на конкурсу.

Локална самоуправа је препознала значај овакве помоћи за грађане и најављено је да ће и у наредној години издвојити средства у буџету за ове мере, како би цела општина била енергетски ефикасна.