Вести

ДАНИ ОСЛОБОЂЕЊА ГРАДА У ДВА СВЕТСКА РАТА

Сремска Митровица – Сремска Митровица током овог месеца обележава два значајна датума за своју историју, 1. новембар Дан ослобођења града у Другом светском рату и 5. новембар као дан када је град ослобођен власти Аустроугарске монархије. Градоначелница Светлана Миловановић са сарадницима и у присуству представника амбасада Русије и Белорусије у Србији, као и републичког СУБНОР-а, одала је почаст ослободиоцима.

Више од 50 година обележава се 1. новембар као дан када је Сремска Митровица ослобођена у Другом светском рату. Овај датум, обележен је полагањем венаца и цвећа на Споменик ослободиоцима код Железничке станице. Венце су положилили градоначелница Светлана Миловановић и председник Скупштине града Сремска Митровица Илија Недић.

Светлана Миловановић градоначелница Сремске Митровице рекла је да свако место нашег града чува традицију ослободилачких борби: „Сваки ратни сукоб у Европи је погодио наш крај, било географски, било политички. Фрушкогорска села ће се вечно, поносно и горко сећати жртава из Другог светског рата и борби против окупатора, Пинкија, многих народних хероја. Северна Мачва чува наше сећање на српске устанике, Зеку Буљубашу, Стојана Чупића, на балканске ратове и Велики рат. То смо ми, то је наш град, то је наш Срема и наша Мачва. Пре 77 година, тачно првог новембра, наши борци су овде извојевали коначну и одлучујућу битку за нашу слободу, слободу коју ми данас морамо неговати и морамо ценити. Железничка станица је први објекат изграђен у Новој Југославији, док су у неким њеним деловима борбе још трајале. Овај споменик, као и сама зграда Железничке станице су симболи те борбе, мира и слободе и у знак поштовања према слободи и онима који су је извојевали, пре две године смо их обновили и рестаурирали читав трг јер овако важно место и симбол које представљају, морају да имају и одговарајући изглед. Данас смо положили венце у знак сећања на све наше борце који су овде положили своје животе, наравно не узалуд, ми се и даље трудимо да идемо тим корацима слободе и мира, а њима хвала и вечна им слава.”

Свечаном полагању венца присуствовали су начелници градских управа, помоћници градоначелнице и представници удружења бораца.

Венце и цвеће су положили заменик начелника Градске управе за културу и спорт, Зоран Мишчевић и помоћник градоначелнице за област социјалне заштите, Богдан Кузмић и у организацији СУБНОР-а. и Бата Корица.

Потом су представници градске управе положили венце и на спомен плочу ослободиоцима Сремске Митровице у Другом светском рату, на Спомен гробљу. У име града венац је положила градоначелница Светлана Миловановић. Церемонију су увеличали представници републичког СУБНОР-а, као и амбасада Русије и Белорусије у Србији.

Том приликом, обраћајући се присутнима градоначелница Светлана Миловановић је рекла: „Други светски рат и послератни период су заокружили положај и значај Сремске Митровице у новом добу. Велико страдање народа учинило је да Митровица из рата изађе са тек неколико хиљада житеља. Ослободилачке године 1944. и 1945. биле су уједно и године жалости за трагично палим животима, поготово после погрома народа на данашњем Спомен гробљу, месту страдања једнаком крагујевачким Шумарицама. Борца не одређује обележје, већ храброст, дух и удар на непријатеља. Чување традиције на антифашизам је подсећање шта је слобода, шта је мир, како слобода лако може пасти у руке зла и како мир може бити угрожен. Зато историју треба поштовати, ценити, из ње учити за будућност. Будућност у којој мир нема алтернативу је политика наше земље. Будућност наше земље и нашег града су стабилност, просперитет, јака привреда, уређини градови, богата села. То је наша будућност, коју можемо да планирамо захваљујући прошлости и слободи коју су нам освојили преци.”

У знак сећања на дан када је у петодневним борбама 16. дивизија уз помоћ Црвене армије ослободила град у Другом светском рату, венце су на Спомен гробљу положили и представници руске амбасаде.

Како је том приликом рекао први секретар амбасаде Руске Федерације у Србији, Игор Киселев: „Дан ослобођења Сремске Митровице један је од значајних примера борбе против фашизма у име слободе и да никад не сме да се заборави шта се дешавало пре 77 година. Важно је сећати се изгубљених живота. Борбе за ослобођење Сремске Митровице су битан чинилац заједничке историје Србије и Русије. У борбама су учествовале партизанске јединице заједно са Црвеном армијом, која је била и кључни фактор, Шеснаеста војвођанска дивизија и 36, Шеста личка, Једанаеста крајишка, као и 21. српска.”

Данашњим одавањем почасти ослободиоцима, припадницима Народноослободилачког покрета, одата је почаст свим невиним жртвама. Пошту ослободиоцима одали су и представници удружења бораца.

„Дошли смо да положимо венце и одамо почаст борцима који су своје животе дали за слободу. Први новембар је велики дан за Сремску Митровицу. Партизанске јединице заједно са Црвеном армијом водили су тешке борбе. Пет година је трајала та операција. Посебно је важно истаћи да је овај део Срема јако страдао зато што је ту била команда цивилне и војне власти. Побеђено је седам одбрамбених линија непријатеља”, рекао је Јово Барошевчић, председник СУБНОР-а АП Војводине и потпредседник СУБНОР-а Републике Србије.

Још један датум, 5. новембар великим словима уписан је у историју града. Тог дана, Сремска Митровица је ослобођена од аустроугарске окупације. По традицији, у склопу Новембарских дана одаје се пошта и полаже цвеће српским ратницима који су своје животе дали за слободу.

Заменик начелника Градске управе за културу и спорт, Зоран Мишчевић, положио је венац на Спомен-костурницу српских војника погинулих у Првом светском рату, на Српском православном гробљу у Сремској Митровици.

Негујући тековине НОБ-а и свих ослободилачких ратова Републике Србије окупљени су се подсетили да је на данашњи дан 1918. године формирано Народно веће и да су на симболичан начин раскинуте везе са Аустроугарском морахијом, да би 5. новембра исте године ушла српска војска, али у већ слободан град.