Вести

БИЦИКЛИСТИЧКИ КАРАВАН "ДАЈ ПЕДАЛУ РАКУ"

Сремска Митровица – Бициклистички караван „Дај педалу раку”, одржава се у нашем граду четврти пут поводом обележавање месеца октобра као Међународног месеца борбе против рака дојке.

Манифестација има за циљ подизање свести целе друштвене заједнице, а посебно жена о значају превентивних и редовних прегледа дојки, раног дијагностификовања и лечења болести, као и промовисање здравих стилова живота, нарочито спорта, стављајући акценат на бициклизам који је идеалан како у превенцији тако и у рехабилитацији после операције рака дојке.

Дражен Риђошић, начелник Градске управе за социјалну заштиту и заштиту животне средине, рекао је да манифестација која се одржава трећег октобра на Тргу Ћире Милекића, има за сврху и циљ превенцију обољевања од карцинома дојке.

„Подсећам све да је веома битна превенција и да треба ба иду на редовне контроле код својих доктора, такође да врше самопрегледе, да воде здрав начин живота и да се баве спортом. Србија заузима незавидно друго место у Европи по броју малигних обољења тај тренд може да опадне, наравно да само да се придржавамо свих упутстава и да се овакве болести откривају у раној фази. У Србији преко 20.000 људи изгуби борбу малигних обољења, а у току године дијагностификује се нових 36.000. Најбитније је да се раде контроле, да се болест открије у раној фази, рак се може лечити, он је излечив. Пре свега особама које болују од рака и који су се излечили желим и даље здравље, упорност и снагу у борби против рака”, рекао је начелник Риђошић.

Рак дојке је да подсетимо, најчешћи малигни тумор и један од водећих узрока превремене смртности жена у Републици Србији. Последњих деценија бележи се константан пораст броја оболелих, а један од највећих проблема је касно откривање и дијагностика рака, најчешће у одмаклој фази болести. Општа болница Сремска Митровица ради превентивне прегледе који се састоје од ултразвука и мамографија.

Годишње од рака дојке, који је излечив преко 90% ако се открије на време, умре 1.600 жена али рак дојке ипак преживи 3.000 жена захваљујући чињеници да се рак открио и лечио на време одговарајућим терапијама. Бициклистички караван „Дај педалу раку“ одвија се у исто време у још 33 града у Србији.