Вести

АГЕНЦИЈА ЗА РУРАЛНИ РАЗВОЈ: МИТРОВАЧКИ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ БЕСПЛАТНО ПОСЕЋУЈУ САЈАМ ПОЉОПРИВРЕД

Пољопривредници са територије Града Сремска Митровица данас су у организованој, бесплатној посети Пољопривредном сајму у Новом Саду. Одлазак је организовала Агенција за рурални развој Града Сремска Митровица.

Бесплатан колективни одлазак митровачких пољопривредних произвођача на Међународни сајам пољопривреде који се по 88. пут одржава у Новом Саду организовала је Агенција за рурални развој Града Сремска Митровица. Пољопривредни сајам је кључни догађај у облсти агробизниса у овом делу Европе.

Душица Павловић директорица Агенције за рурални развој рекла је пред полазак: „Јако ми је драго што смо успели упркос епидемиолошкој ситуацији да традиционално испратимо ову манифестацију, зато што Агенција годинама уназад водила сремскомитровачке пољопривреднике на сајам. Ово је идеална прилика да се они упознају са новим достигнућима у области пољопривреде и надам се да ће се вратити са лепим утисцима и неким новим сазнањима. Ове године смо се одлучили за то да проведемо мањи број пољопривредника, а да већем броју пољопривредника поделимо бесплатне карте. За мањи број пољопривредника смо организовали превоз аутобусом, уз поштовање епидемиолошких мера, водећи рачуна о томе да ће пола аутобуса бити попуњено, дакле свако друго место ће бити заузето. Сви ће носити маске током пута и при уласку на сајам, они који нису вакцинисани или немају потврду да су прележали коронавирус, они ће моћи да се тестирају.”

Сајамске манифестације могу да посете вакцинисане и невакцинисане особе уз потврду о прележаном ковиду, негативан ПЦР тест или негативан антигенски тест. На отвореним и у затвореним сајамским просторима, у истом термину, одржава се и 53. Међународни сајам лова и риболова и Сајам екологије.

Драгољуб Станић из Раденковића бави се искључиво ратарском и сточарском производњом и задовољан је организовањем посете овом сајму: „Окупили смо се да кренемо на Сајам да видимо неке новитете у пољопривреди да видим да ли је наша пољопривреда напредовала или стагнира и да се упознамо са неким дешавањима која су битна за нашу производњу. Конкуренција данас у пољопривреди је велика ако непратите та нова дешавања не можете изаћи на тржиште нећете моћи пласирати своје производе и нема онда зараде. Ова посета сајму нам значи да разменимо нека искуства да чујем како други то људи раде. Интересују ме нове прикључне машине.”

На Сајму пољопривреде, поред бројних домаћих учесника, наступају излагачи из 17 земаља. Земља партнер овогодишњег Пољопривредног сајма је Чешка Република, а учествују и излагачи из Русије, Мађарске, Белорусија, Италије, Холандије, Шпаније, Пољска и других држава.

Међународни сајам пољопривреде је место на којем Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и све релевантне институције представљају субвенције за пољопривредну прозиводњу, а излагачи најновија достигнућа у аграру, производе и међусобно размењују искуства.

Капије Новосадског сајма отворене су од 18. до 24. септембра од 9 до 19 сати.