Вести

ХУМАНИТАРАЦ ПЕШАЧИ ЗА МАЛОГ ИЛИЈУ ОД ХРВАТСКЕ ДО КРАГУЈЕВЦА И КРОЗ НАШ ГРАД

Сремска Митровица – Хуманитарац Љубиша Шљивић пешачи од Хрватске до Крагујевца како би скупио средства за малог Илију Милановића. Пут га води и кроз наше крајеве, а данас му је приређен пријем у Градској кући као подршка акцији „За Илијин први корак”.

Крагујевачки хуманитарац Љубиша Шљивић пешачи у хуманитарној акцији од села Биљане Доње у Хрватској до Крагујевца, којом ће покушати да сакупи средства за малог Илију Милановића. Пролази путањом: Кистање, Книн, Бања Лука, Прњавор, Дервента, Шамац, Брчко, Бијељина, Павловића мост, Богатић, Сремска Митровица, па до Крагујевца.

Начелник Шево позвао је све да се угледају на његов велик хуман гест и да почнемо да помажемо онима којима је то најпотребније: „Честитам Љубиши који је својим хуманим чином натерао многе да буду хумани, да размишљају као он, односно да помажу онима којима је то најпотребније. Решио је да пешке пређе пут од 900 км, мотив је фасцинантан, задивљујућ, жеља да се помогне једном малом, четворогодишњем дечаку из Косјерића, Илији Милановићу, да начини свој први корак. Сваки корак који је Љубиша направио је корак ближе оним људима добре воље који су спремни да својим доприносом помогну малом Илији. Због тога је и настао овај чувени Љубишин ход, чудесни ход. Желим да се захвалим нашој суграђанки Наташи Илић која је заједно са својом породицом јуче угостила Љубишу, а данас је он гост Града Сремске Митровице, између осталог показаћемо му лепоте нашег града и знаменитости.”

Временски услови му не иду у прилог и са собом носи око 20 кг терета. Због тога из његовог Планинарско-еколошког клуба „Гора” аплеују да ко може помогне овом хуманитарцу у виду преноћишта, камп места, топле купке, топлог оброка.

Љубиша Шљивић се захвалио представницима Града и нашој суграђанки Наташи и њеној екипи: „Дочекали су ме на Пешачком мосту. Кренуо сам 28. септембра у шорцу и кратким рукавима и већ после 15 дана је било било снега на Оштрељу, до сад сам прешао 750 км, биће то преко 900 до Крагујевца, мало ћу одужити ових, последњих дана како би се прикупило још мало новца за Илију. Илија има четири године, дете не може да хода, међутим постоји добра шанса уколико се удради операција пресађивања матичних ћелија, сад је на лечењу у Новом Саду, операција је заказана за наредну годину, ето покушавам симболично неким својим корацима да помогнем, односно да позовем људе добре воље да сви заједно помогнемо Илији, да начини свој први корак. Мени је ово уживање, ово је најмање што могу да урадим. За ових четрдесет и шест дана нисам имао ниједну непријатну ситуацију, кроз три државе сам прошао, на стотине људи сам упознао. Када сам кренуо, имао сам шерпу и плинску боцу и планирао да 40 дана спавам у шатору, међутим све је некако букнуло, спавао сам до сад само једном у шатору, ноћења су била код људи које ја нисам познавао, људи ми се јављају, остављају ми станове, кључеве од кућа, потпуни странци, сви су се укључили у акцију да помогну мени да изгурам, а самим тим и да сви заједно помогнемо Илији колико је то у нашој моћи.”

Похвалио је све људе који су га дочекали, помогли, како каже: „Људи су обележили ово путовање. На мени је само да испешачим, људи обављају оне теже радове, обезбеђују ми смештај, храну, чак и патике.” За Илију се одлучио случајно, не познаје га, за то да му је помоћ потребна сазнао је путем Фјесбука, каже да се за ову руту определио на основу унутрашњег порива јер је 1995. дошао у избегличкој колони, као беба, баш овим путем.

Хуманитарца је у Градској кући дочекао Дражен Риђошић начелник за социјалну, здравствену и заштиту животне средине и упутио му све чесетитке на подухвату: „Честитам на хуманости, храбрости, на истрајности и издржљивости како би остварили свој циљ и помогли малом Илији коме је помоћ заиста потребна. Ми нисмо у могућности да пешачимо али можемо да апелујемо на грађане Сремске Митровицеда пошаљу бар једн СМС поруку, такође апелујем и на остале општине да ураде исто. Такође, вама желим пре свега здравља иде хладније време, да истрајете у вашем циљу, а то је да помогнете малом Илији из Косјерића, коме такође желим здравља, а све остало ће доћи.”

Љубиша Шљивић својим корацима жели да помогне лечење маленог Илије из Косјерића да направи први корак. На својим патикама исписао је и број на који се може помоћи лечење Илије Милановића који од рођења има проблем са кичменом мождином.

Сви присутни су апеловали на људе да пошаљу СМС садржине 856 на 3030 и буду део ове хумане акције.